arca_2011

KARLOVAC – Čak 11 inovacija Udruge inovatora Karlovačke županije predstavit će se ove godine na najznačajnijoj i najvećoj izložbi inovacija u Hrvatskoj – ARCA 2011. Ovogodišnja, deveta po redu Međunarodna izložba inovacija ARCA 2011 održava od sutra do petka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a očekuje se sudjelovanje oko 350 inovacija, znanstveno-istraživačkih projekata, novih proizvoda i tehnologija iz područja strojarstva, elektrotehnike, informatike, mehatronike, kemijskog inženjerstva, biotehnologije, medicine, graditeljstva, arhitekture i mnogih drugih.

Udruga inovatora predstavit će ukupno 11 inovacija uključujući i tri inovacije mladih inovatora nagrađene zlatnom medaljom na 9. iKA-i održanoj ove godine u Karlovcu.

Na ovogodišnjoj izložbi Arca tako će se predstaviti inovacije: „Bacač granata (VHS BG)” autora Marka Vukovića i Janka Markovića i „Dno spremnika za streljivo” autora Marija Rendulića iz HS Produkta, „Kondenzacijska parna turbina s reguliranim oduzimanjem pare snage 1000 kW” grupe autora iz Tvornice turbina, „Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda na brodu Tip Brodopur BS40″ Darka Novosela i Antuna Željka Lukasa iz Tvornice turbina, „E Bisernica – Barbek” Mirka Barića, „Stroj za kružno savijanje limova i izradu ruba za ojačanja na žljebovima” Vladimira Furjanića iz tvrtke Lima iz Kamanja, „Čarobni papir” Vladimira Halovanića, „Centrifugalna vrcaljka – vertikalna” dr. Ivana Dadića iz tvrtke Tri E, „Istraživačka modularna kolica upravljana preko WLAN-a” Kristijana Blakšića iz udruge inovatora KIKY-INOVA, „Tradicijska kuća naših krajeva” Maje Brgan učenice Šumarske i drvodjeljske škole, te „Sat s pokretnim prikazom” Tonija Pogačića učenika iz Kluba mladih tehničara OŠ Dubovac.

Kao i prošle godine, i ovaj put će u sklopu ARCA-e biti održana Međunarodna konferencija Inovacijom do konkurentnosti, na kojoj će se raspravljati o temama „Okruženje za kreativnost i inovacije”, „Akademsko obrazovanje i gospodarstvo”, „Inovacije i poduzetništvo” i „Primjeri dobre prakse”.