KABA

Odluka o zabrani alkohola maloljetnicima dala rezultate, devastacija javne imovine znatno smanjena

KARLOVAC – Otkako je prije godinu dana na snagu stupila Odluka o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnicima na javnim površinama u Karlovcu, troškovi nastali zbog devastacije javne imovine poput kanti za smeće, klupa, dječjih sprava na igralištima, cvjetnjaka, prometnih znakova i javne rasvjete, bitno su smanjeni.

Sa, primjerice, 450.000 kuna koliko je iznosila materijalna šteta na javnim površinama nastala u 2009. godini, ove godine taj je iznos smanjen na 110.000 kuna, iako je, budući da godina još traje, naglašeno da ovi podaci još uvijek nisu konačni. No, unatoč tome, očigledno je da je došlo do drastičnog smanjenja štete, što u gradskoj upravi smatraju direktnom posljedicom spomenute Odluke i rada Vijeća za prevenciju Grada Karlovca.

Detalje o dosadašnjim rezultatima Odluke kojom je prije godinu dana karlovačko Gradsko vijeće odlučilo stati na kraj problemu maloljetničke delikvencije i konzumiranja alkohola, danas je predstavio načelnik Policijske uprave karlovačke Josip Ćelić.

Prema njegovim riječima, policija je u kršenju ove Odluke zatekla ukupno 80 maloljetnika, od čega ih je 43 bilo pod utjecanjem alkohola. Većina maloljetnika koje je policija zatekla u prekršaju stara je između 16 i 18 godina, ali čak 30 ih je bilo mlađe od 16, a jedan je imao manje od 14 godina. Dvoje maloljetnika u istom je prekršaju zatečeno dva puta, a još dvoje policija je čak tri puta uhvatila u nedopuštenim aktivnostima.

Policija je također kontrolirala poštuju li odrasli zakone povezane s maloljetničkom konzumacijom alkohola i duhana, odnosno da li im prodaju i poslužuju navedene proizvode, a što je pritom ustanovljeno, ispričao je načelnik PU karlovačke Josip Ćelić.

 

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rezultati_1.mp3}


Predstavljanju rezultata rada Vijeća za prevenciju i Oduke o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja pića maloljetnicima prisustvovala je predstavnica Centra za socijalnu skrb Ksenija Živčić. Naime, dvoje maloljetnika koje je policija čak tri puta zatekla pri konzumiranju alkohola, kao i njihovi roditelji, upućeni su upravo u Centar za socijalnu skrb, a Živčić je upozorila kakve to posljedice može imati.

 

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rezultati_2.mp3}


Kako bi se maloljetnička konzumacija alkohola i s time povezani problemi sveli na najmanju moguću mjeru, osim represivnih mjera, provode se i one edukativne. Tako je edukacijom o opasnostima ovisnosti do sada obuhvaćeno 932 učenika karlovačkih osnovnih škola, a u OŠ Banija pokrenut je i pilot-projekt u cilju razvijanja jedinstvenog programa prevencije ovisnosti za Grad Karlovac, u kojemu je za sada sudjelovalo 226 učenika i 40 roditelja.

U planu su još neke mjere koje bi trebale rezultirati još boljim rezultatima, a o čemu se točno radi, otkrio je gradonačelnik Damir Jelić.

 

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/rezultati_3.mp3}


Inače, Karlovac je prvi grad u Hrvatskoj u kojemu je na inicijativu Vijeća za prevenciju donesena Odluka čiji je cilj smanjiti problem maloljetničke delikvencije, a gradonačelnik Jelić poručio je i ostalim gradovima da smognu hrabrosti učiniti nešto slično.