KABA

Vaša foto-vijest: “Veliki Buk” opet buči!

LEŠĆE – Nakon ispuštanja jezera Hidroelektrane Lešće, jedno od najpoznatijih mjesta kojeg većina raftingaša u Hrvatskoj jako dobro poznaje je “Veliki Buk” na gojačkoj Dobri, ponovo je ugledalo svjetlo dana, a nalazi se oko kilometar nizvodno od HE Gojak. Na tom se mjestu potok Bistrica dug oko 4,5 km preko slapa visokog oko 5m ulijeva u rijeku Dobru, a ona je tu široka od 2 do 5 m. Nažalost ni on nije ostao pošteđen najvećg barbarizma prema prirodi napravljenog u posljednje vrijeme u našoj blizini. Razina jezera i jest malo viša od slapa, a na samoj Dobri koja dolazi prema Buku se vidi gdje mu je razina po ispranom bijelom kamenju. Nekad prekrasno mjesto ne donosi puno nade kada se iznad slapa vide samo panjevi posječenog drveća koje je nekada krasilo taj kraj u svim godišnjim dobima. Po desnom kraju slapa leže ostaci posječenog drveća, razasuti na sve strane, sve u svemu grozan prizor.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/fotovijest_buk/*{/rokbox}

Jedino promatrajući vodu kako teče preko slapa, oni koji se sjećaju zlatnog vremena dok ih je očaravajuća i netaknuta ljepota tog mjesta punila pozitivnom energijom mogu nakratko pobijeći iz realnosti. A poslije toga je teško povjerovati da je sve ono što je priroda stvarala stotinama i tisućama godina, čovjek u stanju uništiti za samo nekoliko dana ili tjedana.

I tako će Buk još bučiti još možda koji dan, tjedan….dok ga jezero opet ne prekrije i ne zavlada tišina, a on kao da nikada nije ni postojao!

Tekst i fotografije poslao nam je naš čitatelj Mario Halar.

Šaljite nam i Vi svoje foto-vijesti na foto.vijest@trend.com.hr