KABA

Ovaj vikend planinarite na Japetić!

Ovaj vikend je rezerviran za aktivnosti naših planinarskih škola.

Mala planinarska škola „Klinci i klinceze” odlaze u špilju Vrlovku u potragu za vilama i vilenjacima. Špilja je dobila ime po obližnjem Brlog gradu. Smještena je uz Kupu nedaleko Kamanja i uređena je za turističke posjete.

Nakon toga će „Klinci i klinceze” posjetiti Vodenicu (538 m). Zanimljivo je kako je brdo dobilo ime. Legenda kaže da potok Vrlovka izvire iz podzemnog jezera u dubini brda Vodenica uz kojeg žive vile i vilenjaci. Pouzdan se zna da utroba brda skriva znatne količine pitke vode, dok je na površini nema ili „vode ni” i otuda ime brda.

Također će posjetiti pavlinski samostan na Sveticama ili nekad Smelčem vrhu. Glavnina samostana i crkve izgrađena je 1627. godine kad su pavlini pobjegli pred navalom Turaka iz svog mnogo starijeg samostana u Kamenskom, a prije toga su ih Turci protjerali iz samostana na Petrovoj gori.

Polazak je predviđen za 09,00 sati u nedjelju 23.10. ispred zgrade Suda. Ide se osobnim automobilima.

Opća planinarska škola, ove će subote pohoditi Japetić (879 m) najviši vrh Samoborskog gorja. Planom je predviđeno da ćemo odraditi vježbu iz orijentacije. Nakon toga je kraći odmor, ručak i druženje u planinarskom domu Žitnica (815 m). Dom je opskrbljen domaćom hranom i pićem. Povratak u Karlovac predviđen je u ranim poslijepodnevnim satima.

Polazimo u 08,00 sati ispred zgrade Suda. Ide se osobnim automobilima i tko želi slobodno nam se pridruži.