aktualno-58

Na Zagrebačkom velesajmu danas započinje jedan od najposjećenijih sajmova u zemlji, a radi se o središnjoj nacionalnoj manifestaciji posvećenoj knjigama – sajmu Interliber.

Za očekivati je da će i ovogodišnji Interliber biti uspješan kao njegovi prethodnici, barem što se tiče posjetitelja, koji, kao i svake godine do sada, mogu očekivati divovsku knjižaru u dva paviljona u kojima mogu kupiti knjige s popustom ili barem razgledati kompletnu produkciju knjiga izdanih u posljednjih nekoliko godina.

Popusti na knjige i ove će godine biti veliki. Izdanja starija od godinu dana moći će se kupiti po čak 90 posto sniženim cijenama. Bit će tu i ponuda knjiga za nekoliko kuna, kao i različitih akcija tipa “kupiš dva, dobiješ tri”. Posebno je isplativo na Interliberu kupovati rječnike, enciklopedije i slična izdanja.

Također, i ove godine na Interliberu se očekuju mnogobrojne prezentacije i nastupi pisaca i nakladnika, te niz stručnih i popratnih događanja.

Osim promocija novih naslova i izdanja i prodaje knjiga po povoljnim cijenama, bit će tu okrugli stolovi, razgovori s piscima, književnim kritičarima, književne radionice, predstavljanja nakladničkih tvrtki, stučni skupovi, dan knjižnica te dječje radionice.

Najveće zvijezde ovogodišnjeg Interlibera bit će talijanski bračni i spisateljski par Rita Monaldi i Francesco Sorti, autori niza povijesnih romana čiji su prvi nastavci “Imprimatur”, “Secretum” i “Veritas” postigli svjetski uspjeh.

Klasična filologinja specijalizirana za liturgijski jezik katoličke crkve i stručnjak za baroknu glazbu bit će danas na štandu Frakture, gdje će predstaviti svoj novi roman “Tajne konklava”.

Danas će na sajmu gostovati i francuske spisateljice Anne Plichota i Cendrine Wolf, koje dovodi Školska knjiga, a predstavit će drugi dio serijala o maloj čarobnici Oksi Pollock, koja je u Francuskoj ozbiljno zaprijetila svrgnuti Harryja Pottera s liste omiljenih dječjih junaka. Njihovo gostovanje posebno će razveseliti mlađe čitatelje koji su se ovo ljeto mogli upoznati s Oksinim avanturama, a sada je pred njima drugi dio, nazvan “Šuma izgubljenih”.

Iz Njemačke pak stiže Wolfgang Eschker sa svojim romanom “Ševa na krilima vjetra”, u izdanju Znanja. Eschker je bivši ravnatelj zagrebačkog Goethe instituta i prevoditelj, a u romanu koji je Frankfurter Allgemeine Zeitung okarakterizirao kao “djelo između grada i sela, između tradicije i žargona”, piše o mladom nezaposlenom germanistu i zanesenjaku Thomasu Uhlmannu čiji se život svodi na nekonvencionalnu potragu za estetskim užicima. Eschker će svoju knjigu predstaviti u petak 11. studenoga u knjižnici Bogdan Ogrizović.

Ukratko – svaki knjigoljubac ima i više nego dovoljno razloga posjetiti ovih dana Zagrebački velesajam, odnosno Interliber.

Sajam traje do nedjelje, 13. studenog. Treba naglasiti da je i ove godine ulaz besplatan i da će u petak i subotu sajam biti otvoren sve do 22 sata.

Također, u zajedničkom terminu s Interliberom održavat će se ovih dana još nekoliko sajmova – Inova, Educa, Zim Ski Show, Info Restart i Sajam glazbe, plesa i multimedije, tako da usput možete obići i druge stvari koje vas zanimaju.

Naš savjet je – do nedjelje svakako uhvatite malo vremena i pravac za Zagreb na Interliber!