nezaposlenost_4

  • November 14, 2011
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Završetak turističke sezone i ove se jeseni, kao i svake godine, negativno odrazio na statističke podatke o nezaposlenosti. Nakon nekoliko mjeseci, broj nezaposlenih u Karlovačkoj županiji ponovo je počeo polako rasti.

Na kraju listopada u evidenciji karlovačkog Zavoda za zapošljavanje evidentirano je 10.780 nezaposlenih osoba, što je u odnosu na protekli mjesec povećanje za 1 posto, odnosno za 105 osoba. Ipak, treba naglasiti da statistika za listopad nije ništa bolja na državnoj razini. Naime, u Republici Hrvatskoj krajem listopada ove godine evidentirane su 293.852 nezaposlene osobe što je povećanje od čak 3,6 posto u odnosu na protekli mjesec.

Također, donekle je utješno da je na području Karlovačke županije na kraju prošlog mjeseca u odnosu na listopad prošle godine vidljivo smanjenje nezaposlenosti za 6,6 posto tj. za čak 762 osobe. Na državnoj razini smanjenje nezaposlenosti u proteklih godinu dana iznosi 3,5 posto.

U listopadu se na Zavod za zapošljavanje PS Karlovac prijavilo 1.019 osoba, što je u odnosu na rujan povećanje za 100 osoba, ili 10,9 posto. Više od polovine njih, odnosno 683 osobe, došle su na Zavod direktno nakon otkaza ili isteka ugovora o radu. S druge strane tijekom mjeseca iz evidencije nezaposlenih odjavljeno je 914 osoba, od čega samo 35 posto, odnosno 320 osoba, zbog zaposlenja.

Tijekom listopada iz evidencije nezaposlenih Područne službe Karlovac zaposleno je 320 osoba, što je za 305 osoba, ili gotovo 50 posto, manje nego u prethodnom mjesecu. Od ukupnog broja zaposlenih 289 osoba, ili 90 posto, zaposleno je na određeno vrijeme.