aktualno-62

  • November 15, 2011
  • Admin
  • 0

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji započinje danas, 15. studenog i traje do 15. prosinca udruga Pragma iz Zagreba u osnovnim i srednjim školama, putem niza radionica, predavanja, kvizova znanja, izrade online rječnika zdravlja, edukativnog materijala za djecu i mlade – straničnika, postera – potiče djecu, mlade, roditelje i stručnjake na borbu protiv ovisnosti u zajednici. Sve se aktivnosti provode u sklopu projekta “Pomak Sjeverozapad”, a osim edukativnog rada, udruga Pragma će u navedenom razdoblju pružati i usluge savjetovanja mladih u rizicima.

Predsjednik Pragme Nedjeljko Marković ističe da je projekt Pomak Sjeverozapad pokrenut jer se mladi nalaze u specifičnom prijelaznom razdoblju te su jedna od ranjivijih skupina u društvu, a ovisnost djeluje na razvoj ličnosti, zaustavljajući ga i mijenjajući, čime ugrožava tjelesno, duševno i socijalno blagostanje mlade osobe, ali i okoline pojedinca. „Ovisnost o psihoaktivnim tvarima povezana je i s drugim društvenim problemima kao što su siromaštvo, nezaposlenost, prostitucija, kriminalitet i zato moramo preventivno djelovati kako do pojave većih osobnih i društvenih problema ne biti niti došlo”, ističe Marković.
9684672_sRezultati europskih istraživanja (ESPAD) za 2003. g. pokazuju da je Hrvatska po raširenosti uzimanja droga kod mladih bila među europskim zemljama s uzlaznim trendom – po uzimanju marihuane 1999. g. bili smo u prosjeku europskih zemalja, dok smo 2003. g. iznad europskog prosjeka za 1 posto.

Tijekom 2010. g. na liječenju od ovisnosti je bilo 7.550 osoba, od kojih je 6.175 osoba uzimalo opijate. Do kraja 2010. g. u Registru osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukupno je registrirano 30.290 osoba liječenih zbog zlouporabe psihoaktivnih droga, a još 1.000 do 1.400 osoba liječi se u okviru terapijskih zajednica. Godišnje oko 2.000 osoba boravi u zatvorima zbog kaznenog djela zlouporabe droga, a oko 10% od sveukupnog broja prijavljenih kaznenih djela na području Republike Hrvatske je povezano sa zloupotrebom droga.

Aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti se održavaju unutar projekta: „Pomak Sjeverozapad – preventivni program za mlade Sjeverozapadne Hrvatske” kojeg već četvrtu godinu financijski podupire Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, a provodit će se u Krapinsko-zagorskoj, Varaždinskoj, Međimurskoj, Zagrebačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

U Karlovcu obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti počinje danas svečanom podjelom potvrda o završenoj edukaciji Preventivnog programa Grada Karlovca i predstavljanjem aktivnosti u Mjesecu borbe protiv ovisnosti. Nakon toga, od 11 sati bit će održano predavanje na temu ovisnosti koju provodi Karlovačka policijska uprava.