KABA

Hrvatska obilježava 20 godina od tragedije grada-heroja!

Bitka za Vukovar, u kojoj su, po podacima vukovarske bolnice, do sloma obrane grada 18. studenoga 1991. ubijena ili poginula 1.624 branitelja i civila te ranjeno njih više od 2.500, počela je 25. kolovoza, kada su bivša JNA i srpske paravojne postrojbe krenule u opći tenkovsko-pješački napad na Vukovar.

Opkoljeni grad branilo je oko 1.800 pripadnika Zbora narodne garde i policije te dragovoljaca HOS-a ustrojenih u 204. brigadu Hrvatske vojske. Obrana grada slomljena je 18. studenoga 1991. godine. U srpske koncentracijske logore, nakon sloma obrane grada, odvedeno je više od sedam tisuća zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata nalazi se još 306 hrvatskih branitelja i civila s vukovarskog područja.

18. studenoga 1991. godine se od 1999. godine odlukom Hrvatskoga sabora obilježava kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. Središnji program, nazvan ‘Hrabri ljudi’, što je i geslo ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine započet će u 10 sati u dvorištu vukovarske Opće županijske bolnice. Programu će nazočiti predsjednik Republike Ivo Josipović i predsjednica Vlade Jadranka Kosor i predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Isti dan obilježava se i obljetnica stradanja u Škabrnji. Prvi dan srpske okupacije 18. studenog 1991. godine ubijena su 43 škabrnjska civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije sve do oslobođenja u ‘Oluji’ 1995. broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86. Još šestero mještana poginulo je nakon rata od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava. U Škabrnji nema nijedne obitelji u kojoj netko od najmilijih nije stradao.

Paljenjem svijeća duž glavnih ulica u gotovo svim hrvatskim gradovima obilježen je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Učenici Gimnazije Karlovac u znak sjećanja na žrtve Vukovara upalili su svijeće ispred svoje škole. Klub Veterana 148. brigade HV Zagreb ovogodišnji je organizator obilježavanja sjećanja na pad i žrtvu Vukovara. Svijeće su upaljene i u drugim gradovima. Dan uoči 20. obljetnice pada grada heroja zid Vukovarske ulice u Splitu, pripadnici Torcide uredili su prigodnim motivima heroja i zbivanja u Vukovaru. Građani Varaždina ispred Županijske palače svijećama su ispisali Vukovar u spomen na sve žrtve grada heroja.

I građani Šibenika nakon mise su zapalili svijeće u znak sjećanja na vukovarske žrtve.

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=11CDGvfVBng&feature=related}

{denvideo http://www.youtube.com/watch?v=n4E4RM0B9YE&feature=related}

 

Ples