KABA

Trebate li se educirati o financijama?

S obzirom na veliku zaduženost većine građana, može se zaključiti kako Hrvati ne znaju najbolje upravljati novcem. Jeste li ikada razmišljali o tome da biste se trebali educirati o financijama?

Ako ste jedan od onih koji imaju minuse po tekućim računima, dugove po kreditnim karticama, rate kredita koje jedva vraćate, jeste li se ikad zapitali dali znate upravljati novcem? Za mnoge je vjerojatno financijska edukacija nepoznat pojam. Ali, stanje na računima i kreditna zaduženost kod mnogih ukazuje na to da većina građana nema znanje o financijama. Dugoročno planiranje, štednja i slični pojmovi mnogi ne shvaćaju dovoljno ozbiljno i zbog toga je potrebna financijska educiranost.

Iako postoje osobni bankari i razni drugi financijski posrednici, građani ipak premalo znaju o rizicima koje donose ulaganja. Na tržištu se nalazi mnogo financijskih ponuda i ponekad je teško napraviti pravi odabir, a nerijetko su problem i ugovori. Građane je potrebno osposobiti da vide što je štetno za njih, a što nije.

Ana Vrbošić i Danijela Princi Grgat, autorice bloga Novac i djeca komentirale su situaciju upravljanja novcem u Hrvatskoj: “U Republici Hrvatskoj postoje inicijative za provođenje sustavne financijske edukacije. Jedna od takvih inicijativa, o kojoj smo imali prilike čitati kroz medije, je pokretanje projekta „Financijska pismenost u Republici Hrvatskoj”, a kojeg je pokrenuo Upravni odbor Hrvatskog ureda za osiguranje. Cilj ovog projekta je izrada prijedloga Nacionalnog programa financijskog obrazovanja. Financijske informacije i savjete građanima, između ostalog, nude i specijalizirane udruge kroz organizaciju tematskih radionica, okruglih stolova i seminara”.

Financijska edukacija građana u Hrvatskoj tek je u začetku i većina radionica koje se organiziraju namijenjene su onima koji već imaju neke financijske poteškoće. Nažalost, sustavne edukacije mlađe populacije još nema, za razliku od mnogih zemalja EU. Na primjer, u Poljskoj se provodi program Moje financije kojim je predviđeno da se u nekoliko godina obrazuje oko 216 tisuća mladih ljudi.

Trebalo bi i djecu već od malena naučiti ponešto o financijama, što će nadograđivati tijekom svog odrastanja. To će dovesti do situacije kad djeca odrastu onda će znati pravilno upravljati novcem.

Na pitanje kako Hrvati kotiraju po pogledu financijske pismenosti i znaju li upravljati novcem, navele su kako “cjelovita analiza financijske pismenosti građana i kako upravljaju novcem, na relevantnom uzorku, nije objavljena. U tom kontekstu, posebno bi bilo zanimljivo saznati kakva je situacija u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje u regiji ili u EU. Obzirom da se o financijskoj edukaciji djece u Hrvatskoj jako malo piše, a u školama o tome uopće ne govori, pretpostavljamo da bi roditelji u anketama iskazali i želju da se podigne razina informiranosti javnosti o ovoj temi. Ova tema posebno je važna u Hrvatskoj ako uzmemo u obzir skromna primanja velikog broja kućanstava te brojna kućanstva koja nemaju razrađen plan kako izaći iz financijskih poteškoća”.

Na tom tragu, nedavno je osnovana udruga Hrvatski institut za financijsku edukaciju, a čiji je cilj promicanje, razvoja i unapređenja znanja iz područja ekonomije i financija te poticanje i promoviranje etičnog poslovanja, programa cijeloživotnog učenja i stvaranja društva znanja. Udruga se posebno zalaže za javno zagovaranje programa koji potiču financijsku pismenost građana te financijsku osviještenost i odgovornost fizičkih i pravnih osoba, naročito djece i mladih kroz posebne programe namijenjene djeci, mladima i roditeljima pod nazivom „Novac i djeca”.

Već spomenuto dugoročno planiranje financija je jedini oblik kojim ćete moći držati svoje financije pod kontrolom. Ako se upuštate u bilo koji oblik investiranja, raspitajte se o svim detaljima ugovora, o kamatama i drugim čimbenicima koji mogu znatno utjecati na vaš budžet. Naoružajte se znanjem jer je to jedini način da pravilno postupate s novcem.