KABA

Mladi HSS-ovci protiv Mosquita

KARLOVAC – Organizacija mladih HSS-a Grada Karlovca poslala je medijima priopćenje u kojemu reagira protiv uvođenja uređaja za prevenciju vandalizma”Mosquito”, o čemu razmišlja karlovačka gradska uprava. Apeliraju na HSS Grada Karlovca da na prvoj sljedećoj sjednici Gradskog vijeća podrži njihovu inicijativu, a pozivaju i sve organizacije koje okupljaju mlade da im se pirduže u borbi protgiv “Mosquita”.

Prenosimo priopćenje mladih HSS-ovaca:

“Ovim putem bismo Vam htjeli skrenuti pozornost na jedan detalj u trenutnoj politici grada Karlovca, koji na očigled svih nas prolazi bez previše protivljenja i sve se više bliži realizaciji na štetu mladih ovoga grada, ali i grada kao takvog. Smatramo našom moralnom dužnošću progovoriti i suprostaviti mu se. Radi se o nabavci takozvanih Mosquito uređaja u svrhu prevencije vandalizma u gradu Karlovcu. Navedeni i njemu slični uređaji odvraćaju mlade od okupljanja emitiranjem zvuka visoke frekvencije koji, zbog prirodnog slabljenja sluha, ne bi trebali čuti ljudi stariji od 25 godina. Ne poričemo problem maloljetne delikvencije i devastiranja naših javnih površina, no, otkuda gradskoj vlasti pravo odrediti dobnu skupinu koju zatim markira kao delikvente? Građani s navršenih 25 godina već mogu imati visoko obrazovanje i osnivati obitelji, a njihovi kolege iz strukovnih škola počinju pridonositi našem društvu već ubrzo nakon punoljetnosti. Zašto bi jedan takav čovjek, koji, recimo, krati put do kafića na večernju kavu u društvu prijatelja, morao biti izložen iritantnim zvukovima? Zanemarimo i prouzrokovanu neugodu, otkud ikome pravo proglasiti ga vandalom samo zato jer svojim godinama ili oštrim sluhom spada u skupinu koju su gradski oci ili statistika procijenili vandalskom? A da ne spominjemo djecu, za koje se kunemo da su naša budućnost i blago. Nekada su nas s igre u parku, dvorištu ili livadi kraj zgrade dozivale majke, bake ili svima dobro poznati signal paljenja ulične rasvjete. Zar će našu djecu kući tjerati zvuk komaraca koji će raditi samo preko noći kako bi se oni preko dana mogli igrati? Mi ne želimo takvu budućnost za Karlovac. Postoje izvješća o štetnosti takvih uređaja u smislu povećavanja agresije, te ukazuju na činjenicu da zapravo ne rješavaju problem okupljanja maloljetnika, već ga samo relociraju. Zaključci izvješća podnesenog Vijeću Europe sadrže poziv na zabranu prodaje i ugradnje takvih uređaja, upravo zbog kršenja ljudskih prava mladih proglašavanjem istih delikventima na dobnoj osnovi. Moramo se zapitati, kakve to trendove naš grad želi pratiti?

Smatramo da je ovakav pristup problemu maloljetne delikvencije nemaran i pokazuje nezainteresiranost grada za dobrobit svoje mlađe populacije. Borba protiv delikvencije treba započinjati u obitelji, dobrim odgojem, a na ulici se za nju trebaju brinuti organi reda i mira, patrolama pokazati prisutnost i obeshrabriti eventualna remećenja mira ili uništavanja imovine. Također pozivamo na strožu regulaciju prodaje alkohola maloljetnicima, javna je tajna da se alkohol i cigarete nerijetko kupuju bez ikakvih problema bez obzira na dob. Zašto grad u pomoć ne zove MUP i Državni inspektorat? Mladi ovog grada nisu stoka da se električnim ogradama regulira njihovo kretanje, okupljanje i ponašanje.

Ovim putem pozivamo HSS grada Karlovca da na prvoj nadolazećoj sjednici Gradskog odbora podrži našu inicijativu za odbijanje svih pokušaja uvođenja ovakvih uređaja . Također apeliramo i na sve ostale udruge mladih, Savjet mladih Grada Karlovca, koji se prema našim saznanjima nisu izjasnili po ovom pitanju, ali i sve ostale stranačke organizacije mladih da proslijede ovaj apel na svoje gradske organizacije te da svi zajedno dignemo glas protiv ovog barbarskog pokušaja ograničavanja slobode mladih našega grada!”