KABA

Protiv Mosquita i mladi HDZ-ovci

KARLOVAC – Hoće li ozloglašeni uređaj Mosquito unatoč protivljenju dijela javnosti ipak biti postavljen u karlovačkim parkovima ili je gradska vlast odustala od te namjere, bilo je jedno od vijećničkih pitanja postavljenih na aktualnom satu posljednje sjednice Gradskog vijeća. Pitanje je postavio najmlađi gradski vijećnik Matija Perković, koji ovom idejom očito nije oduševljen.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/komarac_1.mp3}

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Nikola Rogoz dao je zanimljiv odgovor, kazavši kako je već od same najave mogućnosti instaliranja Mosquita smanjen broj slučajeva uništavanja gradske imovine. Ipak, potreba za nekim sustavom zaštite još uvijek postoji.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/komarac_2.mp3}

Podsjetimo, Mosquito, odnosno na hrvatskom jeziku “komarac”, uređaj je koji se u nekim zemljama koristi za prevenciju vandalizma. U Hrvatskoj još nije instaliran iako se o tome razmišlja u još nekoliko gradova osim u Karlovcu. Radi se zapravo o elektroničkom uređaju koji emitira visokofrekvencijski zvuk, sličan zujanju komarca, a zanimljivo je da ga mogu čuti samo mlađi od 25 godina. Budući da, jednostavno rečeno, ovaj uređaj služi rastjerivanju mladih neprijatnim zvukovima, protiv njega su se pobunili mladi u nekoliko zemalja Europske unije u kojima je uveden. Čini se da će i nastojanja mladih Karlovčana da se odupru ovoj ideji također uroditi plodom.