KABA

Što nam donosi povećanje PDV-a?

Nedavno smo svjedočili najavi nove Vlade o povećanju stope PDV-a. S obzirom na to da takav postupak može rezultirati poskupljenjima, mnogi su se zabrinuli kako će se to odraziti na njihov kućni budžet. Za to vam donosimo nekoliko informacija o tome što će nam donijeti povećanje PDV-a.

Najava podizanja stope PDV-a s 23 posto na mogućih 25 posto uzbunila je hrvatsku javnost. Sa tom novom, povećanom stopom na dodanu vrijednost stali bi uz bok nekim skandinavskim zemljama i Mađarskoj. Prema nekim procjenama rast PDV-a doveo bi do punjenja državnog proračuna za 3,5 milijarde kuna čime bi se napunila državna blagajna.

No, najviše pitanja postavili su sami građani, koji su se s pravom zapitali je li to udar na najosjetljivije. Prema sadašnjim najavama jasno je samo da će se porezne obveze promijeniti. Vlada će zadržati nultu stopu PDV-a na kruh, mlijeko i lijekove, no nagađa sa da će se nulta stopa ukinuti već od travnja ili srpnja 2012. godine. Uvest će se i nove međustope da bi se zaštitile ugrožene skupine (djeca) ili pojedine grane. Mediji tako nagađaju da će povećanje PDV-a izuzeti turističke djelatnosti.

Što će biti s mirovinama?

Prema najavama mirovine se neće dirati jer prema dostupnim podacima čak 70 posto umirovljenika nije u stanju pokriti osnovne mjesečne potrebe. Stručnjaci su tako upozorili da bi nas povećanje stope PDV-a moglo baciti u još dublju recesiju, a sindikati su najavili kako će cijene prehrambenih proizvoda rasti – što logično dovodi do smanjenja osobne potrošnje. Još ako tome pridodamo i najavljena poskupljenja struje i plina, to bi mogao biti izravan udar na standard. Ovakva situacija može rezultirati prelaskom legalne ekonomije u sivu zonu, čime bi država opet bila na gubitku.

novcanikVečernji list prenosi kako će ova mjera Vlade povećanja PDV-a za 2 posto, prosječnu hrvatsku obitelj stajati oko 3 tisuće kuna na godišnjoj razini. Ako se još uzme u obzir najavljeno povećanje cijene struje i hrane koja bi vrlo lako mogla poskupjeti s obzirom na cijelu situaciju, dolazi do toga da bi svaka obitelj mogla izgubiti oko 5,5 – 6 000 kuna na godišnjoj razini zbog svih poskupljenja.

Slobodna Dalmacija je tako prognozirala ponovni odlazak u susjednu Bosnu i Hercegovinu po osnovne namirnice koje su cjenovno niže i po nekoliko kuna Tijekom 90-ih Hrvati su nerijetko odlazili u mjesečnu ‘nabavku’ u BiH, što se i sada čini izglednim s obzirom na PDV od 17% u susjednoj državi i pristupačnije cijene.

Vlada je najavila zaštitu najslabije plaćenih

Osim ovih mjera, najavljene su i kompenzacijske mjere Vlade zbog povećanja PDV-a. Zbog zaštite najslabije plaćenih radnika, Vlada bi plaće do tri tisuće kuna bruto oslobodila obveze plaćanja poreza. Porezna osnovica za sve ostale ostaje 1800 kuna. Zanimljivo je kako veći porez od Hrvatske imaju samo bogate skandinavske države. Ostale europske države, također, imaju tendenciju povećanja poreza te je tako Mađarska svoj PDV od 1. siječnja povećala na 27 posto dok je Njemačka podigla svoj PDV sa 16 na 19 posto.

Kakve god odluke Vlada donese u novoj godini, već sada počnite razmišljati kako će ove mjere utjecati na vaš budžet. Potrebno je racionalizirati potrošnju i napraviti plan štednje. Ako već niste, počnite zapisivati gdje trošite novac te tako možete dobiti uvid gdje možete uštedjeti koju kunu. Pametnim upravljanjem novcem držite svoje prihode i rashode na pozitivnoj nuli.

Ples