aktualno-81

Istraživanje koje objavljuje Dnevnik Nove TV s partnerom Ipsos Pulsom u redovitom Crobarometru pokazuje veliku potporu građana Vladi i premijeru.Iza Zorana Milanovića je prvi mjesec na vlasti, veći PDV, nove plaće, porezi, ukidanje povlaštenih mirovina. To je obilježilo siječanj.

Prvi mjesec je uvijek za svaku vlast, posebno kada nakon osam godina dođu u mogućnost voditi Hrvatsku, euforičan, optimističan. Pa tako uvijek reagiraju i građani.
Prvi put u gotovo deset godina više građana misli da zemlja ide u dobrom nego u lošem smjeru. Tako 49 posto građana misli da zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 33 misli suprotno. 17 posto je neodlučno.

Koliko se vratio optimizam, pokazuje podatak da je Jadranka Kosor predala vlast s 10 posto građana koji vjeruju u smjer kojim ide Hrvatska, a njih 83 je tada mislilo da zemlja ide u lošem smjeru. Milanovićev dolazak već je zaustavio negativan trend, a sad je prvi mjesec na vlasti došlo do ovog obrata, prvog u deset godina.

Očekivano, birači vladajućeg SDP-a i HNS-a sa 68 i 65 posto podupiru smjer kojim ide Hrvatska, slično je i s većinom birača ostalih stranaka, ali i neodlučnim biračima. A zanimljivo da primjerice i 38 posto HDZ-ovih birača misli da zemlja ide u dobrom smjeru. To može biti kompliment Milanoviću, ali i ozbiljna poruka Jadranki Kosor.

Vladina politika uživa golemu potporu

Siječanj je bio i mjesec kada smo shvatili da ćemo imati veći PDV, manji proračun i da neće biti laka godina. Ali čini se da većina građana podupire Vladinu politiku. Vlada Zorana Milanovića uživa potporu 60 posto birača, a protiv nje je tek svaki peti birač, neodlučnih je 18 posto.

I ovdje je vidljiv trend nezabilježen u deset godina. Koliki obrat se dogodio, pokazuje da je Jadranka Kosor predala vlast s potporom u njezinu Vladu od samo 17 posto građana i 76 posto protiv.

I HDZ-ovci uz Vladu

A i tu je još jedan problem Jadranke Kosor i njezine politike sada u oporbi. 38 posto njezinih birača podupire politiku Vlade Zorana Milanovića. No i dalje 51 posto HDZ-ovaca ne podupire Vladu. Zašto je ovakav podatak zanimljiv? Kosoričinu vladu su s tek nekoliko postotaka uvijek podupirali birači ljevice, a sada birači desnice s gotovo 40 posto podupiru rad Vlade. Naravno da birači vladajuće koalicije s 85 posto su uz svoju Vladu. Ali i birači ostalih stranaka i apstinenti su od 50 do 60 posto uz Vladinu politiku.

Vanjska i socijalna politika najjači aduti Vlade

Vladina politika najbolja je u dijelu vanjske politke koju podupire 60 posto građana, potom socijalna politika s 59 posto, a zatim gospodarstvo s 57 posto. Najlošije, ali još znatno bolje od HDZ-a Vlada stoji u financijama koje podupire 53 posto građana.

Predsjednik i dalje uživa veliku potporu, školskom ocjenom dobio bi 3,98. Vlada bi dobila 3,18, a Hrvatski sabor ocijenjen bi bio s 2,80.

Prvi mjesec na vlasti SDP završava s potporom od 34 posto birača ili najvećom u godinu dana. A zadnja tri mjeseca im konstantno raste potpora. HDZ pak uživa potporu 20 posto birača i mjesecima se kreće oko istog postotka.

Laburisti su se potvrdili kao treća opcija sa 6,8 posto, ali je HNS sad na 4,5 posto ili jedan od najlošijih rezultata zadnjih mjeseci. HDSSB iako regionalna stranka nacionalno uživa potporu od 3,3 posto birača. HSS nakon debakla ima potporu od 3,2 posto birača. Nezavisna lista Ivana Grubišića ima potporu od 3,1 posto. A Ruža Tomašić uživa potporu od 2,6 posto.

Milanović s nikad većom potporom

Zoran Milanović može još jednu pobjedu u siječnju slaviti. Uživa nikada veću potporu u javnosti ili 73 posto građana misli pozitivno o njemu. Primjerice, zadnje 4 godine uživao je potporu od 40 do 48 posto. Ovo je i veća potpora koju ima u javnosti i od 2007. kada je izabran za predsjednika kao novo lice. Ovako veliku potporu na početku mandata nije imao ni jedan premijer. A za sada je Jadranka Kosor rekorderka, ona je u siječnju 2010. kad je izbacila Sanadera imala potporu 77 posto građana ove zemlje. Sada u oporbi Jadranku Kosor podupire 32 posto građana ove zemlje.

Ivo Josipović tako je prvi put u mandatu dobio ozbiljnog konkuretna u Zoranu Milanoviću. No Predsjednik je i dalje najpopularniji s 88 posto potpore građana. Štoviše siječanj je bio i za njega dobar jer je potporu povećao.

Zašto je osobni rejting premijera važan?

Kada imaš i osobni rejting velik možeš raditi velike stvari. Tako je to jednom objasnio Ronald Regan. Milanović ima tu prednost koju može i prokockati, a može učiti na primjeru Jadranke Kosor iz 2010. kada je sa 77 na 34 posto pala u nekoliko mjeseci. I nije se oporavila.

Milanović ima potporu među svojim biračima od 95 posto što ga potvrđuje kao lidera, ali ima zanimljivo i potporu 45 posto HDZ-ovih birača.

U politici ovo se događa rijetko, tri velike pobjede. I sad je pitanje hoće li Milanović ovo iskoristiti i, kako kaže, osobni rejting mijenjati za rejting zemlje ili će sve prokockati pa i rejting zemlje.

Izvor: dnevnik.hr