KABA

Još jednom odgođeno suđenje Mihajlu Hrastovu

KARLOVAC – Samo što je jučer započelo, opet je odgođeno suđenje na Vrhovnom sudu pripadniku Specijalne jedinice policije Mihajlu Hrastovu, kojem se sudi za protupravno ubijanje 13 i ranjavanje dvojice neprijateljskih vojnika na Koranskome mostu u rujnu 1991. godine.

No, kako je izjavio jedan od njegovih odvjetnika Igor Meznarić, suđenje Hrastovu odgođeno je na neodređeno vrijeme.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hrastov_1.mp3}

Podsjetimo,u prosincu 2010. godine Hrastov je zbog proceduralne greške pušten iz zatvora u Lepoglavi gdje je izdržavao pravomoćnu sedmogodišnju kaznu. Ustavni sud je tada, naime, uvažio tužbu obrane da Vrhovni sud nije javno objavio osuđujuću presudu iz studenog 2009., čime je Hrastovu bilo povrijeđeno ustavno pravo na pravično suđenje.

Kako je pojasnio odvjetnik Meznarić, trenutno nije poznato kada bi se suđenje moglo nastaviti.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/hrastov_2.mp3}

Slučaj Hrastov jedan je od najdugotrajnijih sudskih postupaka u povijesti hrvatskog pravosuđa. Hrastov je za djelo koje mu se stavlja na teret do sada tri puta bio oslobođen, a dva puta osuđen. Županijski sud u Karlovcu svaki ga je puta oslobodio s obrazloženjem da je usmrtivši neprijateljske vojnike postupio u nužnoj obrani, no Vrhovni je sud takvu presudu poništavao i predmet vraćao na ponovo suđenje, budući da je u optužnici stajalo da su ubijeni vojnici bili razoružani i da je pucajući u njih Hrastov prekoračio granicu nužne obrane.

Ples