procistac_stepinac

KARLOVAC – Nakon što je krajem svibnja prošle godine pušten u rad, pročistač otpadnih voda grada Karlovca i Duge Rese spreman je za puni rad, a tehnički pregled zakazan je za 6. veljače. Upravo da bi se upoznali s radom pročistač djelatnici Vodovoda i kanalizacije organizirat će Dane otvorenih vrata pročistača u Gornjem Mekušju za građane, kao i razne obilaske učenika kako bi se što bolje javnost upoznala s prvim ovakvim pročistačem u Hrvatskoj. Više o radu uređaja pojasnila je dipl. inž. biologije Tanja Stepinac iz Vodovoda i kanalizacije.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/prociscivac_1.mp3}

Budući da je ovih dana javnost uzburkala vijest o tome da će mulj koji nastane pri radu pročistača tvrtka PPK koristiti kao neku vrstu gnojiva, inženjerka Stepinac je pojasnila kako se taj mulj pročišćava, kako bi se kasnije s vapnom mogao koristiti za higijenizaciju u poljoprivredi.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/prociscivac_2.mp3}

Uz korištenje u poljoprivredi, u Vodovodu i kanalizaciji su pojasnili još tri vrste zbrinjavnja otpadnog mulja, a zanimljivo je da je najveći dio otpada koji iz Karlovca i Duge Rese stigne u pročistač neobrađena tkanina, te kućni otpad koji se ne bi trebao bacati u kanalizaciju, već bacati u kante za smeće. Zato iz Vodovoda apeliraju na građane da ne bacaju svašta u kanalizaciju i na taj način pomognu u očuvanju okoliša.