brifing0702

KARLOVAC – Problem gradske tvrtke Toplana bio je, očekivano, najvažnija tema današnjeg, inače prvog ovogodišnjeg brifinga karlovačkog gradonačelnika, njegovih zamjenika i novinara. Što je sa još lani najavljenom tematskom sjednicom Gradskog vijeća, na kojoj bi se trebalo raspraviti o nagomilanim problemima u ovoj tvrtki i kako olakšati građanima koji su posljednja dva mjeseca primaju astronomske račune za grijanje, odgovorio je gradonačelnik Damir Jelić.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/brifing_1.mp3}

Usporedbu cijene grijanja u gradovima koji su u sustavu HEP Toplinarstva s cijenom usluga karlovačke Toplane Jelić ne smatra relevantnom, jer prema njegovom mišljenju nije pravedno da građani cijele Hrvatske subvencioniraju niže cijene u tim gradovima.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/brifing_2.mp3}


Ipak, dogradonačelnica Marina Kolaković priznaje da je gradska uprava prije nekoliko godina imala na umu tu mogućnost, no da pokušaj razgovora o prelasku u sustav HEP Toplinarstva nije uspio.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/brifing_3.mp3}

Tematska sjednica, kada do nje konačno dođe, sigurno će potrajati, jer dugoročno rješenje ovog problema očito nije na vidiku.

Još jedna tema današnjeg brifinga, od koje će građane zaboljeti glava, je skorašnje poskupljenje računa za vodu, do kojega će doći zbog puštanja u rad pročistača otpadnih voda. U gradskoj upravi još uvijek ne znaju precizirati koliko će iznositi to poskupljenje, već su pojasnili kako trenutno razmatraju četiri moguće varijante poskupljenja koje im je predložila gradska tvrtka Vodovod i kanalizacija. Poskupljenje najvjerojatnije neće biti fiksno, već će se nova naknada obračunavati ovisno o utrošku vode. Naknadu će također plaćati i oni koji nisu priključeni na sustav kanaliacije, no njima će ViK ubuduće organizirati redovito čišćenje septičkih jama kako bi i njihov sadržaj dospio do pročistača.