speleo_skola

  • February 8, 2012
  • Admin
  • 0

KARLOVAC – Nastavljajući tradiciju školovanja novih naraštaja istraživača podzemlja Speleološki odsjek planinarskog društva Dubovac organizira 16. po redu speleološku školu. Speleološka škola počinje 14. ožujka, a trajat će sve do 22. travnja.

U sklopu škole predavanja će se održavati srijedom i ponedjeljkom od 19 do 21 sat u prostorijama Planinarskog društva Dubovac (Strossmayerov trg 2, Karlovac), dok će se tijekom 6 vikenda ići na jednodnevne i dvodnevne izlete na različite lokacije u Hrvatskoj, na kojima će se uvježbavati speleološke tehnike te posjetiti niz speleoloških objekata.

Polaznici speleološke škole moraju savladati praktične vještine potrebne za kretanje po špiljama te tehnike spuštanja i penjanja po užetu. Uče se osnove speleologije,o speleološkoj i planinarskoj opremi, orijentaciji, bivakiranju u prirodi, čvorovima. Tu su i povijest speleologije, arheološki i paleontološki nalazi te živi svijet u podzemlju, osnove geologije i hidrologije krša, speleomorfologija, klima podzemlja, alpinističke tehnike, izrada nacrta i dokumentacija speleoloških objekata, zaštita speleoloških objekata, opasnosti u planinama i speleološkim objektima, prva pomoć i spašavanje.

speleo_skola2