zima_deda

KARLOVAC – Tijekom ekstremnih zimskih uvjeta koji vladaju ovih dana, Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije upozorava da se starijim osobama ne preporuča izlaziti izvan toplih domova, a osobito ne kad su vanjske temperature vrlo niske (rano ujutro i navečer). Posebno se hladnoće moraju čuvati osobe koje boluju od kroničnih bolesti srca, krvnih žila i dišnog sustava.

Ukoliko se ipak mora izaći, treba se dobro utopliti i na niskim temperaturama boraviti što je moguće kraće. Glavu treba zaštiti kapom, ruke toplim rukavicama, a usta prekriti šalom. Starije osobe moraju izbjegavati bilo kakav fizički rad na otvorenom, kao i sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje. Također, treba izbjegavati hodanje po zaleđenim površinama kako ne bi došlo do padova i ozljeda s lomovima kostiju.

Najbolji savjet za starije osobe je da ostanu kod kuće tijekom ovih hladnih zimskih dana, a za kronične bolesnike, uz to i da redovito i bez prekida uzimaju terapiju koju im je propisao njihov liječnik.