KABA

Eko pan i Zelena akcija: Srušiti HE Lešće!

KARLOVAC – Za saniranje šteta na rijeci Dobri izgradnjom Hidroelektrane Lešće, možda bi najjeftinije bilo vratiti rijeku u prvobitno stanje i srušiti branu. To su kazali članovi Eko pana Denis Frančišković i Zelene akcije Jagoda Munić na današnjoj tiskovnoj konferenciji komentirajući nedavni sastanak radne skupine za sanaciju šteta nastalih izgradnjom HE Lešće na Dobri.

Denis Frančišković je podsjetio na već poznate probleme nastale od početka puštanja u probni rad tog objekta a koji su opetovano rečeni i na sastanku spomenute radne skupine. Kazao je kako je Studija na utjecaj na okoliš bila stara i loša pa se postavlja pitanje tko ju je i kada odobrio. Licemjerno je da i HEP i Hrvatske vode sada ustvrđuju kako studija nije bila dobra. Struka nije zakazala nego donositelji političkih odluka, smatra Frančišković.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/eko_1.mp3}

Studija utjecaja na okoliš za izgradnjnu HE Lešće napravljena je još davne 1986. godine i ne zadovoljava suvremene standarde zaštite okoliša i prirode, tvrdi Jagoda Munić koja je u Zelenoj akciji u Zagrebu voditeljica programa zaštite prirode. Kaže kao prije izrade projekta za hidroelektranu nisu provedena nikakva detaljna biološka, biospeleološka i ekološka istraživanja. Tek nakon što su upućene pritužbe Vijeću Europe započelo se s biološkim istraživanjem kanjona Dobre. Ipak, upitno je koliko su ta istraživanja, provedena 2007. godine i potom dobivena saznanja, uzeta u obzir, kaže Munić.

Imedika

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/eko_2.mp3}

Jagoda Munić je potom istaknula kako je krajnje vrijeme da se studije utjecaja na okoliš koje nisu napravljene prema važećim standardima i zakonima ponište. Traže i potpuno poštivanje Zakona o zaštiti okoliša iz 2007. godine koji ne dozvoljava gradnju na temelju studija starijih od tri godine.

Denis Frančišković je na kraju zatražio da nadležna tijela – DORH i USKOK – ispitaju postoje li elementi kaznene odgovornosti kod planiranja i realizacije projekta HE Lešće čime su, osim nanesenih nesagledivih štetnih posljedica za prirodu i okoliš, počinjene i bitne financijske štete Hrvatskoj i njezinim građanima.

 


Ples