Prženi seitan u woku s gljivama i povrćem u kineskom umaku od crnog papra

 

 

Prženi seitan u woku s gljivama i povrćem u kineskom umaku od crnog papra

Sastojci koji su vam potrebni su:
200 g seitana
200 g šampinjona ili nekih drugih gljiva
2 mrkve
češanj češnjaka
komadić đumbira
1 sušeni chilli
škrobno brašno
ulje

Umak:
0.5 dcl soja umaka
žlica šećera
žlica crnog papra
žlica rižinog octa ili sherry

Te ako slučajno možete nabaviti umak od kamenica.. njega također možete dodati u ovaj umak.

 

Kako pripremiti seitan?

Sastojci:
 1kg pšeničnog brašna
6 dcl vode

Postupak:
Od brašna i vode umijesite glatko tijesto, formirajte kuglu te ju stavite po strani da odstoji pokrivena 20-ak minuta. Nakon toga uzmite veću posudu ili lavor hladne vode te u nju stavite zamješanu kuglu i pustite da odstoji opet 20 min. Nakon toga vidjet ćete da je voda počela bijeliti. Izlite vodu i natočite novu. Moj savjet je da tu vodu ne točite u sudoper, budući da je voda puna bijelog škroba iz brašna i vrlo bi lako mogla začepiti vaše odvode.

Dakle, izrada seitana se sastoji od konstantnog ispiranje kugle seitana čistom vodom, naizmjenice hladnom i toplom, sve dok voda ne postane prozirna i vama u rukama ne ostane čisti gluten. Lagano kuglu seitana masirajte rukama kako bi škrob prije izašao iz tijesta.

Ovo traje od 20 do 25 minuta.

U jednom trenutku pranja tijesta činit će vam se da se tijesto raspada, to nije nikakav problem, na neki način se i raspada, ali vi ostanite dosljedni “masiranju” 🙂 i vraćanju u formu kugle i vrlo brzo taj će “problem” biti riješen. Dakle, kad ste tijesto isprali dobit ćete masu svijetlo smeđe boje.

Formirajte kuglu i stavite u hladnu vodu oko 10 min. Ovo je potrebno tijestu za odmor i za završno formiranje. Seitan zatim možete lagano škarama narezati na manje komadiće, nakon čega ćete ga staviti u vodu te kuhati na laganoj vatri nekih sat vremena. Nakon sat vremena kuhanja ostavite ga u vodi da se ohladi. Tu vodu nemojte bacati već ju procijedite i njome prelijte seitan ako ga namjeravate čuvati u frižideru. Na ovaj način može stajati i 5-6 dana. Od 1kg brašna dobit ćete oko 300 g seitana.

 

Postupak za prženi seitan u woku s gljivama i povrćem u kineskom umaku od crnog papra:

Komadiće seitana uvaljati u škrobno brašno te ih prepržiti u woku na vrućem ulju. Kad su gotovi izvaditi ih van te staviti po strane. U wok zatim dodati još malo ulja ako je potrebno te nasjeckani česnjak i đumbir i jedan sušeni chilli. Pustiti par sekundi da ulje poprimi arome te dodati šampinjone nasjeckane na veće komade te mrkvu nasjeckanu na štapiće… Sve skupa pržiti na jakoj vatri minutu, dvije te dodajte seitan… Pržiti još minutu te dodati sve sastojke za umak i konstantno miješati još minutu.

Ovo jelo možete poslužiti uz bijelu kuhanu rižu.

 

Emisiju “KUHAČOM PO SVIJETU” Tee Đukić slušajte nedjeljom od 11 sati na Trend [radiju]!