Slučaj Toplana tek sljedećeg tjedna na Gradskom vijeću

KARLOVAC – Tematska sjednica karlovačkog Gradskog vijeća o nagomilanim problemima u gradskoj tvrtki Toplana, koju je gradonačelnik Damir Jelić najavio još 15. prosinca prošle godine, ipak neće biti održana. Umjesto na tematskoj sjednici, o astronomskim računima za grijanje i astronomskim gubicima Toplane raspravljat će se na redovnoj sjednici Gradskog vijeća, koja će biti održana sljedećeg tjedna, u četvrtak, 1. ožujka.

U opširnom izvješću koje je pripremio direktor Toplane Denis Janžetić nekoliko je zanimljivih pojedinosti. Prva je priznanje da je sistem obračuna kod zajedničkog brojila “pomalo nepravedan”, jer ne nagrađuje štednju svakog korisnika ponaosob, kao što niti ne sankcionira rastrošnost neodgovornih pojedinaca. Janžetić zato korisnicima Toplane preporučuje ugradnju razdjelnika toplinske energije, no ipak upozorava da sam po sebi taj korak neće nužno rezultirati manjim računima. Naprotiv, ističe da postoje i slučajevi da su pojedini korisnici u zgradama na zajedničkom mjerilu nakon ugradnje razdjelnika plaćali čak i veće račune. Da bi se račun smanjio, istaknuo je Janžetić u svom izvješću, potrebno je popraviti kondicije prozora, ulaznih i balkonskih vrata, smanjiti temperaturu u stanovima za vrijeme odsutnosti i uvesti u praksu kratko prozračivanje stanova umjesto dugotrajnog otvaranja prozora.

No, dok se ove dvije posljednje mjere štednje daju provesti besplatno, za popravak stolarije i fasada ipak su potrebne velike investicije, što si u današnje vrijeme rijetko tko može priuštiti, posebice uz troškove ugradnje razdjelnika i plaćanje redovitih mjesečnih računa. Očito ipak svjestan te činjenice, Janžetić u svom izvješću predlaže da se ugradnja razdjelnika sufinacira iz gradskog proračuna, no sudeći prema nedavnom brifingu novinara kod gradonačelnika Jelića, na kojemu se također razgovaralo o ovoj temi, ta ideja vjerojatno neće naići na odobravanje.

Još jedna od zanimljivosti iz Janžetićeva izvješća koje je pripremio za gradske vijećnike je konstantacija da je “naprosto nevjerojatno da karlovačka Toplana nikada nije zaživjela kao elektrana-toplana”. Sadašnjeg direktora Toplane, naime, čudi da u Karlovcu kao gradu u kome je egzistirala proizvodnja turbina različitih tipova i snaga, nikada nije došlo do realizacije tzv. “kombinarnog procesa”, u kojemu bi primarni proizvod bio električna energija, a toplinska bi se dobivala kao sekundarni proizvod. Jedna od mogućnosti koje Janžetić vidi kao rješenje problema u Toplani je upravo postupna zamjena malih kotlova kombiniranim plinskim blokovima za proizvodnju električne i toplinske energije. Takva dva bloka, objašnjava Janžetić, osigurala bi dovoljnu količinu potrebne toplinske energije prema sadašnjim potrebama u zimskim mjesecima. No, problem je u tome što bi zamjene kotlovskih postrojenja iziskivale desetke milijuna kuna koje Toplana nije u mogućnosti osigurati. Zato, ukoliko se u bliskoj budućnosti ne pronađu izvori finaciranja od strana Grada Karlovca ili države, Janžetić predlaže mogućnost raspisivanja koncesije za proizvodnju toplinske energije.

Sigurno je samo jedno: situacija je i više nego komplicirana, a gotovo 8 tisuća obitelji koje već mjesecima Toplani plaćaju astronomske račune, pri čemu mnogi od njih nisu ni približno zadovoljni uslugom grijanja, jedva čekaju njeno rješenje.

Jer, kao što baš ništa u vezi Toplane nije jednostavno, tako nije jednostavan niti postupak isključivanja nezadovoljnih korisnika iz njenog sistema. To je, naime, praktički gotovo nemoguća misija, budući da za taj korak vlasnik stana koji se želi isključiti mora prikupiti suglasnost svih ostalih suvlasnika-stanara priključenih na isto brojilo, a tu suglasnost neki teško daju, jer ona zapravo znači – više račune za sve ostale stanare-suvlasnike.