toplana

KARLOVAC – Nagomilani problemi u gradskoj tvrtki Toplana bit će jedna od tema o kojoj će danas raspravljati karlovački gradski vijećnici. Iako je gradonačelnik Damir Jelić još 15. prosinca najavio tematsku sjednicu o ovoj temi, umjesto na tematskoj sjednici, o astronomskim računima za grijanje i astronomskim gubicima Toplane raspravljat će se na današnjoj, redovnoj sjednici Gradskog vijeća.

U opširnom izvješću koje je pripremio direktor Toplane Denis Janžetić nekoliko je zanimljivih pojedinosti. Prva je priznanje da je sistem obračuna kod zajedničkog brojila “pomalo nepravedan”, jer ne nagrađuje štednju svakog korisnika ponaosob, kao što niti ne sankcionira rastrošnost neodgovornih pojedinaca.

Još jedna od zanimljivosti iz Janžetićeva izvješća je konstantacija da je “naprosto nevjerojatno da karlovačka Toplana nikada nije zaživjela kao elektrana-toplana”. Sadašnjeg direktora Toplane, naime, čudi da u Karlovcu kao gradu u kome je egzistirala proizvodnja turbina različitih tipova i snaga, nikada nije došlo do realizacije tzv. “kombinarnog procesa”, u kojemu bi primarni proizvod bio električna energija, a toplinska bi se dobivala kao sekundarni proizvod. Jedna od mogućnosti koje Janžetić vidi kao rješenje problema u Toplani je upravo postupna zamjena malih kotlova kombiniranim plinskim blokovima za proizvodnju električne i toplinske energije. No, problem je u tome što bi zamjene kotlovskih postrojenja iziskivale desetke milijuna kuna koje Toplana nije u mogućnosti osigurati. Zato, ukoliko se u bliskoj budućnosti ne pronađu izvori finaciranja od strana Grada Karlovca ili države, Janžetić predlaže mogućnost raspisivanja koncesije za proizvodnju toplinske energije.

Sigurno je samo jedno: situacija je i više nego komplicirana, a gotovo 8 tisuća obitelji koje već mjesecima Toplani plaćaju astronomske račune, pri čemu mnogi od njih nisu ni približno zadovoljni uslugom grijanja, jedva čekaju njeno rješenje.

Ukoliko ste i vi među nezadovoljnim korisnicima Toplane podsjećamo da na gradskoj tržnici i dalje možete potpisati peticiju, i to od 9 sati nadalje svakoga dana osim nedjelje, do 10. ožujka. Sa sobom ne zaboravite ponijeti OIB.