Dan otvorenih vrata u Poliklinici SUVAG

KARLOVAC – Poliklinika SUVAG je u svojim prostorijama na Gazi održala Dan otvorenih vrata. SUVAG je sekundarna zdravstvena ustanova koja pruža rehabilitacijsku terapiju pacijentima s govornim i neurorazvojnim poteškoćama. Područje koje pokrivaju nije samo Karlovačka županija, već primaju pacijente iz svih susjednih županija. Pacijenata je sve više, a broj zaposlenih je već 5 godina isti. Više od 1.500 pacijenata je već dvije godine brojka novodijagnosticiranih pacijenata, a oko 500 ih je u stalnom tretmanu. Više o tome kazala nam je ravnateljica Suvaga mr. Zlata Perković.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/perkovic_1.mp3}

Što se novog prostora tiče, na tome se već neko vrijeme radi. To su prostori u prizemlju zgrade za branitelje koja se gradi na Gazi. U riješavanje novog prostora uključila se i Karlovačka županija financijskom pomoći od 400.000 kuna. Župan Karlovačke županije Ivan Vučić, objasnio je financijsku konstrukciju.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vucic_1.mp3}

Novi prostor od 460 kvadrata gradi se uz pomoć dva ministarstva – Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja gradi zgradu, a investitor je Ministarstvo branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti. No župan ističe kako je njegova želja, kao i želja ravnateljice da se tu uključi i Ministarstvo zdravlja jer je SUVAG ipak ustanova od interesa za državu.

suvag_1

U sklopu europskog Dana logopeda koji se obilježava 6. ožujka, Suvag već četvrtu godinu zaredom organizira Dan otvorenih vrata. Svake godine imaju drugi moto, a ovogodišnji je mucanje kao poremećaj. Cilj im je osim približiti poremećaj mucanja, pokazati sve aspekte njihova rada i djelovanja. Voditeljica dijagnostike i rehabilitacije profesorica Vesna Pavlačić kazala nam je nešto više o njihovm radu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/pavlacic_1.mp3}

Ono što je još jedan veliki problem su i liste čekanja. Određen broj pacijenata traži i veći broj stručnjaka, a upravo zbog nedostatka zaposlenih i premalog prostora liste čekanja za logopedsku rehabilitaciju su od 12 do 15 mjeseci. Prioriteti na listi su mala djeca koja se primaju bez čekanja. Budući da se njihov broj povećava, vrlo je bitno da što prije SUVAG počne raditi u novom, adekvatnom prostoru u kojem će nesmetano moći pomagati svima kojima je njihova pomoć potrebna.