Spaljivanje korova obavezno prijaviti – inače kazne!

KARLOVAC – Više od 1.500 hektara opožarenih površina, 17 izgorjelih objekata ali i jedna smrtno stradala osoba zbroj je šteta nastalih učestalim požarima u Karlovačkoj županiji u zadnjih nekoliko dana. Zato je potrebno promijeniti i Odluku o načinu spaljivanja korova. To je i napravljeno na žurnoj telefonskoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Karlovačke županije, pa se već od danas svako spaljivanje korova morati prijaviti lokalnom Dobrovoljnom vatrogasnom društvu ili Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Karlovca.

To je rečeno na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Uredu župana kojoj su, uz župana Ivana Vučića nazočili i Dragutin Foschio zapovjednik Vatrogasne zajednice županije, Josip Čelić načelnik Policijske uprave i Martin Barić pročelnik Područnog ureda Državne uprave za zaštitu i spašavanje u Karlovcu. Odluku je najavio župan Vučić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/korov_1.mp3}

Odluka je donešena jer sva upozorenja i molbe nisu dale rezultata, rečeno je, a vatrogasni zapovjednik županijske VZ Dragutin Foschio kazao je kako gasitelji imaju stanje pod kontrolom. Kroz dojavni centar vatrogasci su zaprimili 150 dojava o požarima na otvorenom a za njihovo gašenje bilo je angažirano oko 800 gasitelja.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/korov_2.mp3}

Načelnik Policijske uprave Josip Čelić izvijestio je kako je u zadnjnih pet godina registrirano 1.177 požara od kojih 817 na otvorenom, sa četiri smrtno stradale osobe i materijalnom štetom od oko tri milijuna kuna. U tom razdoblju kažnjeno je 178 počinitelja, rekao je Čelić i dodao kako je u 2012. godini već evidentirano 128 požara. Prvi počinitelji već su otkriveni i kažnjeni.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/korov_4.mp3}

Pročelnik Martin Barić spomenuo je kako je stanje najkritičnije na području Tržića zbog minsko sumnjivog terena. Na tom području tijekom Domovinskog rata bila je crta razdvajanja, podsjetio je Barić.