KABA

M. Dakić se ne osjeća krivim

KARLOVAC – Na Županijskom sudu u Karlovcu jutros je počelo ponovljeno suđenje 81-godišnjem Mili Dakiću, optuženom da je 4. kolovoza 1991. godine naredio ubojstvo iz zasjede trojice hrvatskih policajaca u Budačkoj Rijeci. Tada su smrtno stradali Mile Butina, Joža Milčić i Zlatko Škrlac dok je četvrti, Nikola Rakocija iako teško ranjen, preživio. Optuženi Dakić na početku rasprave koju vodi sudac Ante Ujević, kazao je kako razumije optužnicu ali se ne smatra krivim. On je na karlovačkom Županijskom sudu 1999. godine u odsutnosti osuđen na 20 godina zatvora za isto djelo.

Mile Dakić je uhićen lani pa je zatražio obnovu postupka koji će biti nastavljen i sutra. Danas su saslušani i prvi svjedoci. Zamjenik predsjednika Županijskog državnog odvjetništva Mladen Krajačić čitajući optužnicu kazao je kako se optuženom stavlja na teret poticanje na ubojstvo troje hrvatskih policajaca 1991. godine. Mile Dakić bio je organizator oružanih skupina u Vojniću u to vrijeme, stoji uz ostalo u optužnici.

Obrana optuženog koju čine odvjetnici Ljubiša Drageljević iz Rijeke i Nenad Mamula iz Karlovca pokušava dokazati da Mile Dakić nema nikakve veze s događajima u Budačkoj Rijeci od prije 21 godinu, da oko sebe nije okupio više suoptuženih te da u to vrijeme nije boravio na Kordunu nego u Beogradu jer je iz Hrvatske otišao krajem srpnja 1991. godine.

Prvi svjedok Mirko Pekić koji je do 1991. godine radio u ondašnjem Šumskom gospodarstvu u Vojniću potvrdio je iskaz koji je dao 1993. godine. Uz ostalo tvrdi kako je malo od događaja iz tog vremena vidio, a za puno više je čuo od drugih. Optuženog poznaje, rekao je Pekić.

Drugi svjedok Mile Đurić kazao je kako je u ondašnjem Memorijalnom parku Petrova gora u Vojniću u kojemu je direktor bio Mile Dakić, radio od 1967. godine i od tada i poznaje optuženog. Za trofejno oružje koje je za potrebe muzejske zbirke stiglo iz beogradskog muzeja tvrdi kako je bilo onesposobljeno za uporabu, ali ga je po nalogu optuženog, morao predati. O tome je napravio zapisnik u četiri primjerka. Na pitanje o eventualnim vojnim ili drugim formacijama u Vojniću 1991. godine Đurić je kazao kako je postojala teritorijalna obrana u koju je i sam bio mobiliziran. Za tragičan događaj u Budačkoj Rijeci nije imao nikakvih saznanja.

Suđenje Mili Dakiću koji je tijekom agresije na Hrvatsku bio predsjednik Srpskog nacionalnog vijeća tzv. SAO Krajine, nastavlja se sutra.

 


 

omicron