KABA

Nakon ubojstva policajaca, u Vojniću se slavilo!

KARLOVAC – Na Županijskom sudu u Karlovcu prije podne nastavljeno je ponovljeno suđenje 81-godišnjem Mili Dakiću, optuženom da je 4. kolovoza 1991. godine naredio ubojstvo iz zasjede trojice hrvatskih policajaca u Budačkoj Rijeci. Saslušano je pet novih svjedoka koji su odgovarali na pitanja Županijske državne odvjetnice Gordane Križanić i obrane odvjetnika Ljubiše Drageljevića i Nenada Mamule.

Svjedok Milan Opačić kazao je kako je o stradavanju hrvatskih policajaca u Budačkoj Rijeci čuo od drugih pa se tako pričalo da je počinitelj Dušan Tomić dok je svjedok Nikola Oredić koji živi u Budačkoj Rijeci kazao kako je 4. kolovoza 1991. godine u 7 sati ujutro čuo pucnjavu jer se njegova kuća nalazi 200 metara od mjesta ubojstva. Također je iz priča doznao kako su to učinili pripadnici ondašnje milicije Milana Martića.

Svjedok Rifet Hasanović koji je u to vrijeme bio djelatnik milicije u Vojniću naveo je i neka prezimena pripadnika takozvane Martićeve policije ali je ipak bio mišljenja kako su oni bili “slobodni strijelci”, odnosno da su djelovali samostalno.

Po prvi puta svjedočio je Miodrag Janžek koji je 1991. godine živio i radio u Vojniću. O stradavanju hrvatskih policajaca čuo je samo iz priča ali je bio svjedokom i velikog slavlja u Vojniću u večernjim satima nakon tragičnog događaja u Budačkoj Rijeci. Tada se nekontrolirano pucalo iz pješačkog naoružanja i pričalo kako su ubojstva napravili pripadnici takozvane Dakićeve grupe.

Posljednji svjedok Momčilo Vučković iz Tušilovića kazao je kako poznaje svih šest suoptuženih, Dušana Tomića, Milu Tomića, Petra Tomića, Darka Lukača, Đorđa Radujkovića i Darka Kresojevića, a svi su bili pripadnici Martićeve policije. Nakon ubojstva trojice hrvatskih policajaca bilo je nekoliko verzija o počiniteljima, uglavnom o grupama a ne o pojedincima.

Nova rasprava zakazana je za 15. svibnja za kada će obrana ponuditi sedam svjedoka.


Ples