dvd_gorscaki

GORŠČAKI – Članovi Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gorščaki – Vukoder prigodnom su svečanošću obilježili deset godina postojanja. O povijesti tog najmlađeg društva u Vatrogasnoj zajednici Grada Karlovca govorio je predsjednik Dragutin Čulig, ujedno i jedan odosnivača društva.

Čulig je podsjetio kako se i prije nastanka ovog društva u Gorščakima govorilo o potrebi osnivanja DVD-a. Naime, u tom mjestu nije bilo niti jedne udruge – sportske, lovačke, kulturno-umjetničke pa niti vatrogasne. Mladi toga kraja nedaleko do Mahična, nisu se imali gdje sastajati i družiti niti se baviti bilo kakvim aktivnostima. Osnivanjem lokalnog DVD-a to se promijenilo, kazao je Čulig. Inicijativu za osnivanjem vatrogasnog društva prihvatili su svi mještani.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/culig_1.mp3}

Današnji predsjednik društva Dragutin Čulig bio je i njegov prvi predsjednik a za zapovjednika je tada imenovan Robert Gatarić. Na osnivačkoj skupštini prije deset godina oko 130 članova donijelo je statut i utvrdilo plan rada a počelo je i prikupljanje osnovne vatrogasne opreme. Dvije godine kasnije prvi članovi postaju i ispitani vatrogasci i vatrogasci prve klase, a DVD Zdravstvo iz Karlovca poklanja i prvo vozilo. Od Grada Karlovca dobiveno je zemljište pa se počelo pristupati gradnji vatrogasnog spremišta.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/culig_2.mp3}

Većinu radova izveli su sami članovi društva iako ne treba zaboraviti niti pomoć Vatrogasne zajednice Grada Karlovca te tvrtke Guštin vlasnika Borisa Guština. Godine 2007. objekt se proširuje, a godinu dana kasnije asfaltira se i sportsko igralište za što su članovi DVD-a dali više od dvije tisuće sati dobrovoljnog rada. Ipak, kao najbolju godinu u desetogodišnjem postojanju društva, članovi izdvajaju 2010. jer je u njoj dovršeno proširenje vatrogasnog spremišta i uređenje pratećih prostorija.

Na kraju svečanosti u prigodi 10 godina postojanja i rada DVD Gorščaki – Vukoder dodjeljene su spomenice, brončane medalje i vatrogasne plamenice, a zaslužnim poijnedincima, prijateljskim društvima, sponzorima i donatorima predana su pismena priznanja.

dvdgor_2

 

dvdgor_3