dan_plesa_01

KARLOVAC – U pet gradova Hrvatske u isto će vrijeme iduće nedjelje biti obilježen Svjetski dan plesa. Ovogodišnja proslava Svjetskog dana plesa simultano će se odvijati u Zagrebu i Karlovcu, Zadru, Varaždinu i Puli, u isto vrijeme od 17 do 19 sati. Program će započeti puštanjem u zrak 30 balona kao simbol proslave 30. godišnjice ovog značajnog događaja.

Na UNESCO-vu inicijativu 1982. diljem svijeta počela se slaviti jedinstvenost plesa i pokreta. Osnovna ideja Svjetskog dana plesa je podsjećanje da je ples umjetnički oblik izražavanja koji prevladava sve političke, kulturne i etičke prepreke. Na taj se dan širom svijeta čitaju poruke poznatih osoba iz svijeta plesa koje promiču temeljnu ideju Svjetskog dana plesa. U Hrvatskoj se taj dan obilježava od 1999. pod pokroviteljstvom ITI UNESCO-a Hrvatska, koji je 2009. prepustio organizaciju obilježavanja Svjetskog dana plesa u Zagrebu, pod nazivom „Go out and dance” u Plesnom centru Tala. PC Tala je u suradnji s Nomad Dance Academy spomenuti projekt razvijao protekle tri godine u Zagrebu. Kroz NDA Hrvatska ideja „GO OUT AND DANCE” širi se i na ostale hrvatske gradove.

Svjetski dan plesa u Karlovcu će biti održan u Zvijezdi, odnosno u Radićevoj ulici, Križanićevoj i Trgu bana Jelačića. Posjetitelji će moći razgledati izložbe, vidjeti projekcije plesnih videa, uživati u glazbenom i plesnom programu, kao i čitanju poruka plesa.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/dan_plesa/*{/rokbox}