KABA

Karlovac domaćin Prvenstva Hrvatske u mačevanju

KARLOVAC – Karlovac će u svibnju biti domaćin Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u mačevanju za sve dobne kategorije u disciplinama mač i floret, koje će biti održano u Sportskoj dvorani Osnovne škole Grabrik. Organizator je Mačevalački klub Karlovac, čiji je trener Krešimir Profozić ispričao više o predstojećem državnom natjecanju, na kojemu će nastupiti oko 200 natjecatelja iz 12 mačevalačkih kluba iz cijele Hrvatske.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/macevanje_1.mp3}

Mačevalački klub Karlovac na prvenstvu će predstavljati 20 natjecatelja u svim dobnim kategorijama, od najmlađih – djece u kategoriji do 10 godina, pa sve do veterana. Organizatori stoga pozivaju građane da dođu podržati karlovačke natjecatelje, ali i naučiti više o ovom, na lokalnom nivou još uvijek ne tako popularnom sportu, koji u Karlovcu egzistira tek od 2003. godine.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/macevanje_2.mp3}

Iako prvi i za sada jedini karlovački mačevalački klub djeluje tek nekoliko godina, Hrvatska ima dugu tradiciju kada je riječ o ovom sportu. Hrvatski mačevalački savez osnovan je 1911. godine, a prvi hrvatski olimpijac i prvi hrvatski osvajač medalje na Olimpijskim igrama bio je upravo mačevalac Milan Neralić, jedan od najboljih mačevalaca u tadašnjoj Austro-Ugarskoj, koji je davne 1900. godine osvojio broncu u Parizu.

Od tada hrvatsko mačevanje čeka svoju novu priliku, a imat će je u srpnju ove godine na Olimpijskim igrama u Londonu. Naime, ulaskom u finale kvalifikacijskog turnira u Bratislavi u disciplini floret, član Zagrebačke škole mačevanja Bojan Jovanović izborio je plasman na ovogodišnju Olimpijadu. No, prije Londona, i on će nastupiti na državnom prvenstvu u Karlovcu.

Osim Jovanovića, najavi predstojećeg natjecanja prisustvovali su danas predsjednik Mačevalačkog kluba Karlovac Miroslav Brežan te glavni tajnik Hrvatskog mačevalačkog saveza Reno Marolt.