lag_zrinka

KARLOVAC, OZALJ – Uvođenje solarne rasvjete u pokupska sela najnoviji je projekt Lokalne akcijske grupe Vallis Colapis. Riječ je o financijski skromnom projektu čiju je realizaciju s nešto manje od 13 tisuća kuna omogućila Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva “Zamah”. No, njegova realna vrijednost ipak je mnogo veća, jer osim što će omogućiti uštede u odnosu na klasičnu rasvjetu, projekt sadrži i edukativnu komponentu o prednostima solarne energije.

Projekt je danas predstavljen u Centru za mlade u Grabriku, a više o njemu ispričala je Zrinka Pavlov iz LAG-a Vallis Colapis.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lag_1.mp3}

Uoči Dana planete Zemlje ovaj projekt u petak je prezentiran i mališanima u Područnoj školi Mali Erjavec, a kakve su bile reakcije otkrila je volonterka LAG-a Vallis Colapis Maja Vinski.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lag_2.mp3}

Osim prostora ispred škole, zahvaljujući ovom projektu solarnom rasvjetom osvijetljeno je i lokalno groblje, što je podržao ozaljski župnik Josip Jakovčić.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/lag_3.mp3}

Smanjenjem troškova za električnu energiju ova će investicija biti isplaćena u samo pet godina, stoga u LAG-u Vallis Colapis s vremenom planiraju širenje projekta i postavljanje solarne rasvjete i na druge lokacije.