KABA

U “Noći knjige” ništa za Karlovčane

Danas se obilježava Svjetski dan knjige, kojega su Ujedinjeni narodi ustanovili 1995. godine kako bi se više poradilo na promicanju kulture čitanja, odnosno kako bi sve ljude, a posebno mlade, potaknuli da usvoje tu vrijednu i korisnu naviku.

Sredinom veljače ove godine udruga Knjižni blok i Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske predstavili su rezultate istraživanja tržišta knjiga, koje su zajedno naručili od Centra za istraživanje tržišta GFK, uz financijsku potporu Ministarstva kulture i HGK. Istraživanje je provedeno tijekom prosinca 2011.

Rezultati su pokazali da Hrvati čitaju ispod svjetskoga prosjeka, odnosno, 40 posto populacije pročita jednu knjigu mjesečno, što je nešto bolje od Srbije (39) i Argentine (37). Više čitaju Makedonci (45), Poljaci (57), Španjolci (68) a najviše čitaju Nijemci (73), Talijani (71) i državljani SAD-a (68).

book-girl-page-portait-read-Favim.com-401507_largeRezultati istraživanja su, po riječima Nevena Antičevića iz Zajednice nakladnika, poziv na uzbunu koji govore da pažnja društva nije na toj djelatnosti koja je esencijalno važna za kulturu, jezik i naciju. Drži da je sustav lektira zastario i demotivirajući, zauzevši se za stvaranje nacionalnog programa čitanja za djecu. Nakladnici i knjižari zabrinjavajućim drže odgovore na pitanje koji je glavni razlog zbog kojega nisu kupili ni jednu knjigu – ne trebaju mi knjige i ne zanimaju me navodi 51 posto ispitanih, financije su razlog kod 24 posto ispitanika, dok 10 posto posuđuje iz knjižnice. Ništa ne bi navelo 53 posto ispitanika da kupe knjigu, dok bi 67 posto kupilo da je knjiga jeftinija.

U zadnja tri mjeseca 31 posto je kupilo barem jednu knjigu, dok je 56 posto pročitalo barem jednu knjigu u zadnju godinu dana. Manje čitaju Ličani (47 posto), Slavonci (48 posto), muškarci (50 posto), stariji iznad 65 godina (37 posto) i niže obrazovani (34 posto). Više čitaju Zagrepčani (60 posto), Dalmatinci (68 posto), žene (62 posto), mlađi (65 posto) i više obrazovani (81 posto).

Prosječna cijena zadnje kupljene knjige je 80 kuna, što je manje nego 2005., kada je provedeno slično istraživanje i kada je taj iznos bio 108 kuna. Po punoj je cijeni 2011. kupovalo 56 posto ispitanika, dok je 2005. po punoj cijeni kupovalo 76 posto.

Na upit o motivaciji za kupovinu knjige, 30 posto kaže da ju je sam pronašao, 17 posto ju je kupio jer ju je vidio izloženu a 14 posto kupuje na osnovi preporuke. Kod dva posto postoji interes za kupovanje e-knjiga, kod 10 posto postoji interes za čitanje takvih knjiga, a kod 90 posto nema interesa.

Sve to znači da u Hrvatskoj imamo i više nego dovoljno razloga za obilježavanje Svjetskog dana knjige. Stoga je ovim povodom po prvi puta organizirana zanimljiva manifestacija “Noć knjige”. Manifestacija je pokrenuta na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske i udruge »Knjižni blok«, kojima su se u organizaciji pridružili i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca te portal za knjigu i kulturu »Moderna vremena Info«.

Riječ je o manifestaciji promicanja kulture čitanja, autora i izdavaštva, bit će obilježena brojnim događanjima u 45 gradova diljem Hrvatske s više od 220 pojedinačnih programa koji će trajati od 18 sati do jedan sat iza ponoći. U manifestaciji će sudjelovati više od 150 autora, urednika i prevoditelja, 52 knjižnice, 26 nakladnika i gotovo 120 knjižara.

U više od 220 pojedinačnih programa svatko će pronaći nešto za sebe. Od “klasičnog” predstavljanja knjiga i autora, preko tribina, razgovora o knjizi, kreativnih i edukativnih radionica za djecu i mlade, izložbi, koncerata, kazališnih i glumačkih predstava, projekcija filmova, glazbenih slušaonica, biblioterapijskih, likovnih i lutkarskih radionica, radionica kreativnog pisanja, uvezivanja knjiga, plesnih perfomancea, izložbi fotografija, pa sve do nagradnih igara, stvaranja poezije na licu mjesta, javnog čitanja, čitanja bajki za odrasle i djecu, uvida u svijet nastanka knjige, i mnogih drugih.

U “Noći knjige” sudjeluju i brojni glazbenici koji će svojim nastupima uveseliti događanja u knjižnicama i knjižarama, a posjetitelje u knjižarama očekuju brojne prodajne akcije, popusti i sniženja knjiga, kao i besplatni upisi, rasprodaje i razmjene knjiga, te projekt razmjene knjiga BookCrosing u knjižnicama. Riječ je o pokretu, koji je nastao u SAD-u prije desetak godina, a čije je načelo da knjige moraju biti slobodne, a ne zarobljene na policama.

Nažalost, Karlovac nije među 45 gradova u kojimaće večeras biti održana “Noć knjige”. Tako u Karlovcu danas nemamo niti jedno događanje organizirano ovim povodom. Ali zato u obližnjem Ogulinu stvari stoje mnogo bolje.

 

PROGRAM: GRADSKA KNJIŽNICA I ČITONICA OGULIN

 18.00 – 22.00 h

– KNJIŽNICA JE OTVORENA ZA POSUDBU I VRAĆANJE KNJIGA

 – BESPLATNO UČLANJIVANJE PRVIH 5 POSJETITELJA KOJI DO SADA NISU BILI ČLANOVI KNJIŽNICE

– IZLOŽBA I PRELISTAVANJE ČASOPISA „MERIDIJANI“ I „UNIKAT“

PRELISTAVANJE KNJIGE O OGULINSKIM PREZIMENIMA PROJEKCIJE DOKUMENTARNIH I CRTANIH FILMOVA IZLOŽBE: WILLIAM SHAKESPEARE I MARKO MARULIĆ

18.00-19.00 h

PRIČAONICA I IGRAONICA ZA NAJMLAĐE

19.00-20.00 h

TRENUCI ZA POEZIJU

20.00 h

PREDSTAVLJANJE „BOOKCROSSING“ PROGRAMA