Jelić obećao: Odluka o sudbini Toplane tijekom sljedećeg mjeseca

KARLOVAC – Slučaj Toplana bio je top-tema i današnje sjednice karlovačkog Gradskog vijeća. Otkako je Toplana zbog blokiranog računa prije tjedan dana naprasno prekinula sezonu grijanja, građani vape za odgovorima što dalje i hoće li sljedeće sezone grijanja uopće biti. Upravo ta pitanja gradonačelniku Damiru Jeliću postavio je SDP-ov gradski vijećnik Josip Benčić, uputivši mu ujedno kritiku da se kao gradonačelnik, koji je izabran da upravlja gradom, trebao pobrinuti da do ovakve situacije uopće ne dođe.

Jelić mu je na to odgovorio da precjenjuje poziciju gradonačelnika, te da on kao gradonačelnik nije mogao utjecati na porast cijene energenata, što je, smatra glavni uzrok golemog Toplaninog duga, koji trenutno iznosi 50-ak milijuna kuna. Neke su se stvari, priznao je Jelić, ipak mogle odraditi bolje, pojasnivši da pritom misli na to da je Karlovac zadnji u državi prešao na novi obračun cijene grijanja te da je cijene podigao “samo za 15-ak posto”. Time se, kaže, išlo u prilog građanima, no nastojanja da se građanima olakša, sada su, prema njegovim riječima, došla do kraja. Karlovačka gradska uprava od građana sada očekuje da pristanu ponijeti teret i pripreme se na još višu cijenu grijanja.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/grijanje_1.mp3}

Od Toplane pak gradonačelnik očekuje uštede u poslovanju, a u rješavanje problema uključit će se i gradska uprava nekim oblikom subvencije. Očekuje se i pomoć s državne razine, kao i pomoć INA-e i ostalih poslovnih partnera.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/grijanje_2.mp3}

Jelić je naveo tri moguća scenarija sanacijskog plana rješavanja problema Toplane.

Stečaj i smjena sadašnjeg rukovodstva, koju traži oporba i dio javnosti, nisu prva solucija. Gradonačelnik, naime, ima velika očekivanja od Toplaninih vjerovnika, posebice od države.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/grijanje_3.mp3}

Odluka o budućnosti Toplane trebala bi biti poznata tijekom sljedećeg mjeseca, obećao je gradonačelnik Jelić, jer svjestan je, kaže, da vremena za čekanje jednostavno nema i da ovaj problem zahtjeva hitno rješavanje.

SDP-ov vijećnik Josip Benčić, koji je pokrenuo današnju raspravu o Toplani, građanima je pak poručio da sami zaključe jesu li zadovoljni gradonačelnikovim odgovorima, dodavši kako osobno ne vjeruje da će u roku od mjesec dana ovaj gorući problem biti išta bliže svom rješenju.

vijece2604_2

vijece2604_3