becko_1

BEČKI NOVIGRAD – U organizaciji Zmajskog stola iz Karlovca, Družba Braća hrvatskog zmaja obilježila je u nedjelju 341. obljetnicu smaknuća hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u Bečkom Novigradu. Na mjesto njihovog stradavanja organizirano je pošlo stotinjak štovatelja grofa Zrinskog i markiza Frankopana.

Sudionici pohoda položili su vijence i upaljenje svijeće na grob dvojice hrvatskih velikana na gradskom groblju u Bečkom Novigradu, potom na spomen ploču na mjestu njihova smaknuća u središtu tog austrijskog grada te na spomen-ploču na katedrali.

U mjestu Mali Borištof (Kleinwarasdorf) na području Gradišća (Burgenlanda) gdje žive Gradišćanski hrvati u tamošnjoj farskoj crkvi služena je sveta misa koju su vodili domaći župnik velečasni Stipe Mlikotić i velečasni Volodymyr Kubinsky, kao predstavnik karlovačkog dekanata, inače ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u Karlovcu.

Posebno radostan bio je velečasni Stipe Mlikotić. Citirajući stihove “Navik on živi ki zgine pošteno” kazao je kako ovaj susret s hrvatima iz domovine pokazuje kako se stihovi koje je davno izrekao Krsto Frankopan, obistinjuju. Zahvalio je svima što su posjetili Mali Borištof, mjesto koje se prvi puta spominje još davne 1194. godine.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/stipe_1.mp3}

 

Po završetku misnog slavlja ispred crkve koja je utemeljena 1939. godine, zaplesali su i zasvirali članovi KUD-a Rečica.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/becko/*{/rokbox}