forbes

KARLOVAC – Karlovac je među najboljim gradovima za život i poslovanje u Hrvatskoj. Tako je barem objavio poslovni magazin Forbes, prema čijem se istraživanju Karlovac ove godine našao na 11. mjestu liste, na kojoj je navedeno ukupno 20. najuspješnijih gradova.

Karlovačka gradska uprava ponosna je na ove rezultate, pa ih je objavila i na svojim službenim internetskim stranicama.

Ispred našeg grada smjestili su se na prvom mjestu Sveta Nedelja, zatim Zagreb, Poreč, Pula, Koprivnica, Bakar, Varaždin, Velika Gorica, Čakovec i Samobor.

Istraživanje pod nazivom „Gradovi koji pokreću Hrvatsku” mjesečnik Forbes provodi u suradnji sa Ekonomskim institutom Zagreb.

Istraživanjem je obuhvaćen niz pokazatelja Ministarstva financija i FINA-e, pomoću kojih se ocjenjuje efikasnost gradskih uprava i uvjeti poslovanja u gradovima. Među njima su pokazatelji o zaposlenosti, dobiti poduzetnika, subvencijama poduzećima, rashodi za obrazovanje po stanovniku, broju zaposlenih, rastu broja poduzetnika, rashodima za plaće gradske uprave, kreditnom zaduživanju, izdvajanje za kulturu, rekreaciju i religiju po stanovniku, pomoć središnje države, subvencije poduzećima, rashodi po stanovniku za unapređenje kvalitete stanovanja i drugi slični pokazatelji.

Po zasebnim kategorijama visoko treće mjesto Karlovac je zauzeo u kategoriji dobiti, te šesto mjesto u kategoriji dobiti po poduzetniku. U ovogodišnjem istraživanju korišteni su podaci za 2010. godinu.

Lani se, podsjetimo, Karlovac nije našao na listi 20 najuspješnijih gradova, premda su neki od pojedinačnih ekonomskih pokazatelja bili iznadprosječni, primjerice unatoč recesiji zabilježen je najmanji pad prihoda poduzetnika, a ostvarena dobit poduzetnika bila je među najvećima u Hrvatskoj. Kao razlog tome bila je navedena upravo gradska uprava, točnije njeno “loše upravljanje gradskim novcem”.

U istovjetnom istraživanju koje je provedeno 2010. godine Karlovac je bio čak šesti, dok je 2009. godine je bio na 18. mjestu ljestvice najuspješnih.

Da li bi se Karlovčani složili s ovogodišnjom visokom ocjenom, teško je pouzdano tvrditi. No, uzimajući u obzir podatke o broju nezaposlenih i propadanju brojnih tvrtki i obrta, svrstavanje Karlovca u sam vrh gradova koji pokreću Hrvatsku čak i optimističnima zvuči vrlo nerealno.