KABA

I IPA sredstva za Muzej na Turnju

KARLOVAC – Deseta po redu smotra starodobnih vozila koju organiziraju Povijesna postrojba “Karlovački počasni vod ZNG-91” i Oldtimer klub “Veteran klub Lučko-91” koja će se održati u subotu, 26. svibnja, najavljena je na današnjoj tiskovnoj konferenciji Organizacijskog odbora smotre.

Na smotri će sudjelovati 33 vozila među kojima je i pet motocikala, kazao je član Organizacijskog odbora brigadir u miru Dubravko Halovanić. Opisao je i program subotnjih zbivanja koja otpočinju već od 8 sati okupljanjem sudionika i gostiju, svečanim otvorenjem priredbe i prigodnim programom. Nakon razgledavanja i upoznavanja sa starodobnim vozilima, krenut će se na vožnju.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vozila_1.mp3}

Nakon tradicionalnog druženja i objeda na Muljavi, sudionici smotre očekuju se na Turnju poslije 19 sati. Tijekom vožnje posjetit će i nekoliko Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Deseta smotra starodobnih vozila na kojoj se očekuju i sudionici iz Slovenije te Bosne i Hercegovine duboko je povezana s Domovinskim ratom, kazao je predsjednik Organizacijskog odbora smotre Marko Vuković.

Imedika

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vozila_2.mp3}

Ovogodišnjom smotrom starodobnih vozila ujedno će se obilježiti i 10 godina postojanja Muzejske zbirke na Turnju kao i 20. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, Dana Oružanih snaga i Dana Kopnene vojske.

Dogradonačelnica Karlovca Marina Kolaković ocijenila je smotru kao dobro prihvaćenu manifestaciju jer je njezino značenje i turističko, a vojni kompleks na Turnju autentična je povijesna lokacija. Stoga Grad Karlovac još od 1999. godine intenzivnije ulaže sredstva za formiranje i opremanje Muzeja kojega je samo u prošloj godini obišlo oko 25 tisuća registriranih posjetitelja. Zbog unapređenja toga prostora, Grad Karlovac je u travnju komplkes na Turnju prijavio na zajednički IPA natječaj Slovenije i Hrvatske.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vozila_3.mp3}

Projekt je vrijedan oko 778 tisuća eura a od toga na Karlovac otpada 420 tisuća. Novac će se utrošiti za povećanje sigurnosti posjetitelja dotrajalog turanjskog objekta u ratu zvanog “Hotel California”, zatim za uređenje šetnica na Turnju i eksponata, kazala je Kolaković.


Ples