KABA

Članovi udruge Korana podnijeli ostavke u Savjetu za zaštitu potrošača

KARLOVAC – Članovi udruge Korana danas su predali neopozivu pismenu ostavku na članstvo u Savjetu za zaštitu potrošača Grada Karlovca. Kako je istaknuo dopredsjednik Udruge Korana Željko Tomašić, na taj su se korak odlučili jer više ne žele biti pijuni za pokrivanje loših gradskih odluka. Naime, Tomašić ističe da njegova udruga već više od godinu dana upozorava gradsku upravu da je postojeći Savjet za zaštitu potrošača u izrazitom sukobu interesa te da nije u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača.

Problem je u tome što se Savjet, uz dva predstavnika udruge Korana, koji su danas odstupili s tih pozicija, sastoji još od dva predstavnika gradske uprave i šest predstavnika gradskih tvrtki koje pružaju javne usluge. Tomašić smatra neprihvatljivim da predstavnici gradskih tvrtki u Savjetu glasuju za prijedloge tih istih tvrtki. Taj sukob interesa, napominje, više je puta potvrđen u praksi, što se, kako navodi, može provjeriti u svim dosadašnjim zapisnicima sa sjednica Savjeta, iz kojih je vidljivo da su samo predstavnici udruge Korana glasovali protiv monopolističke samovolje gradskih tvrtki. Posljednji takav primjer bio je slučaj Toplane, čiji je epilog, ističe Tomašić, dobro poznat karlovačkoj i široj javnosti.

Tomašić nadalje navodi kako je krajem prošle godine na njegovo višekratno inzistiranje održan sastanak na kojem je prihvaćeno da se ustroji novi Savjet za zaštitu potrošača kojega bi činili dva predstavnika udruga za zaštitu potrošača, dva predstavnika gradske uprave i dva nezavisna stručnjaka iz redova sindikata ili pravnika, no taj je dogovor, kaže Tomašić, ostao mrtvo slovo na papiru.

Iako do promjena nije došlo, za prošli tjedan zakazana je nova sjednica Savjeta za zaštitu potrošača u starom, spornom sastavu, na koju su članovi pozvani kako bi izglasali novu Odluku o vodnim uslugama, koja bi Karlovčanima trebala poskupjeti cijenu vode. Predstavnici udruge Korana zatražili su da se sjednica odgodi do ustojavanja novog tijela za zaštitu potrošača koje neće biti u sukobu interesa, no upravo zbog činjenice da su njihovi zahtjevi ignorirani, danas su podnijeli ostavke na članstvo. Tomašić napominje da je ovim činom postojeći Savjet ostao bez ijednog predstavnika udruga za zaštitu potrošača te da su svi prijedlozi i mišljenja koja Savjet u tom obliku donosi pravno ništetni, što znači da ih gradonačelnik i Gradsko vijeće ne mogu uzeti u razmatranje. Budući da Gradsko vijeće niti ne može donijeti odluku bez razmatranja mišljenja Savjeta, ukoliko Grad Karlovac donese bilo kakvu Odluku o vodnim uslugama, ta će Odluka također biti pravno ništetna. Ako gradska uprava zanemari ova upozoranja o odredbama Zakona o zaštiti potrošača, udruga Korana zatražit će pravnu zaštitu potrošača Grada Karovca, upozorava Željko Tomašić.

Ples