KABA

Fudurić: Za situaciju u Toplani najodgovorniji je gradonačelnik!

KARLOVAC – Bivši direktor Toplane Marijan Fudurić, koji na toj funkciji bio 2007. godine, upozorava javnost na niz nezakonitosti i nepravilnosti u radu ove posrnule gradske tvrtke. Za neizglednu situaciju u kojoj se Toplana našla, najodgovornijim drži karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića, koji je, kako tvrdi Fudurić, znao kako se posluje u Toplani, no nije ništa poduzeo da to promjeni na bolje, već je, naprotiv, godinama prikrivao stvarnu situaciju.

Fudurić upozorava da je Toplana godinama trošila novac poreznih obveznika “kao pijani milijarder”, a za prijenos koncesije za obavljanje djelatnosti distribucije toplinske energije na novoosnovanu Gradsku toplanu tvrdi da je proveden nezakonito, jer Zakon propisuje da se koncesija može dati tek nakon provedenog javnog natječaja.

Otvoreno pismo, koje je Fudurić uputio gradonačelniku, medijima, Udruzi za zaštitu potrošača Korana i Udruzi suvlasnika stanara grada Karlovca, prenosimo u cijelosti.

Gospodine gradonačelniče, kuda plovi ovaj brod?

Da li ste se to ikada upitali za jedan od brodova iz Vaše flote zvan „Toplana“? Mislim da niste, jer ne biste napustili kormilo broda kada je još bilo šanse da se brod spasi. Vi ste kao i kapetan „Costa Concordie“ Francesco Schettino ostavili brod i ljude na nemilost.

Zato nemojte dvojiti jeste li krivi za situaciju u Toplani, nego konačno jednom kao pravi kršćanin priznajte i pokajte se za svoje grijehe. Kako ste u zadnjih nekoliko godina skloni odlascima na duhovne obnove i molitvama u crkvi prije dolaska na posao, bilo bi Vam vrijeme da se iskreno ispovijedite i tražite oprost od Boga i građana Karlovca, jer Vi ste glavni krivac za stanje u Toplani. Ako ste dobro slušali nauk na duhovnoj obnovi onda sigurno znate da se je i Juda pokajao i vratio 30 srebrnjaka vidjevši da je Isus osuđen.

Naime, davne 2007. godine bio sam na mjestu direktora Toplane svega 3 mj. koju sam preuzeo gotovo u rasulu, ali sa tada podnošljivih 13,8 mil. Kn gubitka iz prethodnih godina, isto toliko kreditnih obveza, 4,3 mil. Kn duga dobavljačima i 6,1 mil. Kn duga građanima zbog nezakonito povećane cijene grijanja. Stanje na žiro računu bilo je 129850 kn, a rezervoari goriva potpuno prazni. Pitao sam se tada gdje je novac koji se je trebao akumulirati naplatom kroz ljetne mjesece, a služio bi za nabavku goriva za predstojeću sezonu grijanja. No, usprkos tome, pokušao sam pronaći rješenje tim više što sam u svom programu za radno mjesto direktora naveo da je potrebno sačiniti nekoliko analiza temeljem kojih ću Nadzornom odboru predložiti daljnje vođenje poslovne politike poduzeća kao i novu organizaciju i sistematizaciju poduzeća (to ni predstavnici oporbe ne znaju jer govore da nijedan direktor nije imao program i način vođenja Toplane).

Također sam naveo da je potrebno sagledati mogućnost uključivanja poduzeća na tržište projektiranja i nadzora (Toplana ima 4 ovlaštena inžinjera strojarstva za koje plaća godišnju članarinu, a oni nisu napravili nijedan projekat niti izvršili uslugu nadzora), usluga izvođenja strojarskih radova, nabave i trgovine i to na području grijanja, plina i klimatizacije (iz razloga da ne dođe do otpuštanja radnika). Na taj način ostvarili bi se dodatni prihodi za poduzeće, drugim riječima potrebno je poduzeće preustrojiti s „radničko-majstorskog“ u tržišno orijentirano poduzeće. Kako sam u programu i naveo, počeo sam žurno na tome raditi. Obzirom da prethodna uprava nije na vrijeme i u dostatnoj količini osigurala sredstva za predstojeću sezonu grijanja, tražio sam hitnu jednokratnu pozajmicu od Grada Karlovca koja bi se vratila realizacijom dugoročnog kredita od 25 mil. Kn. Taj zahtjev za dodjelu dugoročnog kredita koji sam tražio na sjednici NO 16. listopada 2007. godine po Vašem nalogu bio je izbačen sa dnevnog reda NO uz obrazloženje da uoči izbora ne treba uznemiravati građane sa tako velikim iznosom kredita, bez obzira što sam do u detalje prezentirao otplatu tog kredita i povrat svih dugovanja koja su napravile bivše uprave. Naravno, niti od pozajmice nije bilo ništa. Naime, stalna zaduženja kratkoročnim pozajmicama dovodila bi poduzeće u totalnu nelikvidnost, odnosno nemogućnost normalnog funkcioniranja. Usprkos toj odbijenici nastavio sam sa zacrtanim analizama i preustrojem poduzeća i vrlo brzo otkrio (uz pomoć neutralne revizorske kuće) da je posao na plinofikaciji Toplane vrijedan cca. 5 mil. Kn sklopljen direktnom pogodbom, bez javnog natječaja iako po Zakonu o javnoj nabavi izričito stoji da se takvi poslovi sklapaju putem javnog natječaja. Nadalje, ustanovljeno je da ne postoji niti ugovor za taj posao kao niti bilo kakav originalni račun firme SAACKE za kupljenu opremu te da je taj posao preplaćen za oko 1,5 mil. Kn. Očigledno je bilo da se radi o štetnoj investiciji koju je Toplanu još više opteretila kreditima i gubicima. Nadalje, otkriveno je niz daljnih kršenja Zakona o javnoj nabavi razbijanjem istovrsnih poslova na manje poslova kako bi se izbjegao javni natječaj. Također je otkriveno da su na račun Toplane kupovani parfemi i remenje u iznosu od 20000 kn. O svemu tome bili ste obaviješteni i umjesto da kao predstavnik vlasnika Toplane provedete istragu, Vi po naloga tadašnjeg gospodara Karlovca mene smjenjujete, kako bi se svi ti mutni poslovi prikrili. Očigledno je Toplana bila jedna od malih „Fimi media“ za karlovački HDZ.

Žurba je nastupila iz razloga što ste očekivali da ćete me brzim protjerivanjem iz Toplane udaljiti od inkriminirajuće dokumentacije (ali zaboravljate da ja nisam rođen u Hlebinama i navedenu dokumentaciju sam na vrijeme spremio na sigurno). U silnoj žurbi ste zaboravili raspisati natječaj za izbor direktora Toplane te ga postavljate dekretom, a gospodin Mrzljak ni kriv ni dužan radi na dva radna mjesta, u Toplani i u Gradu Karlovcu (u posjedu sam dokumentacije koja to dokazuje).

Moj nasljednik, gospodnin Mrzljak čim je došao, kupio je novi službeni automobil (bez obzira što je Toplana bila u teškoj situaciji), potjerao neutralnu revizorsku kuću iz poduzeća iako je toj kući bilo plaćeno više od pola ugovorenog iznosa, ali nije se moglo riskirati da se otkrije još koja nepravilnost u poslovanju. Zatim kupuje kamion sa dizalicom, a sreća je za Toplanu što nije ostao duže jer je imao u planu plinoficirati i ostala dva kotla. Kako je gospodin Mrzljak imao i svoje ljude u javnim glasilima, podsjetit ću Vas na članak gospodina Vičića iz Karlovačkog tjednika od 23. 10. 2008. gdje se navode velike zasluge gospodina Mrzljaka i proglašava ga se alkemičarem jer je u 9 mjeseci uspio gubitak Toplane smanjiti sa 31,9 mil kn na svega 2,5 mil kn. Sad se ja, gospodine Gradonačelniče, pitam: Kako je moguće da se od kraja 2008. godine do kraja 2011. godine mogao napraviti gubitak od cca. 78 mil kn? (ili su ovi navodi u Karlovačkom tjedniku bili bacanje prašine građanima u oči).

Hvalio se gospodin Mrzljak, naravno uz pomoć Tome Vičića, da je zajedno s Hrvatskim vodama napravio zdenac u krugu Toplane tako da ne troši vodu iz vodoopskrbe, mada je i ta ideja ukradena iz mog programa.

Bili ste upozoreni da je u Toplani nabavljeno alata za barem dvije Toplane, a da nitko od radnika ne posjeduje alatnu karticu, tj. uopće se ne zna gdje je taj alat i tko ga duži. Mislim da ta situacija ni danas nije drugačija, jer gospodin Janžetić, nasljednik gospodina Mrzljaka, pušta da mu poduzeće vode oni ljudi koji su Toplanu i doveli u tu situaciju, a on je tu samo kao figura, jer kako drugačije objasniti da bez obzira što Toplana posjeduje kombinirku i kamion sa dizalicom, poslove iskopa i polaganja cijevi rade kooperanti, a ne radnici Toplane. Zašto prijedloge za ovrhu rade odvjetničke kuće kao i žalbe i tužbe, a Toplana ima pravnu službu pojačanu sa pravnim savjetnikom? Zašto se godišnje isplaćuje nekoliko stotina tisuća kuna za čišćenje dimnjaka, a nekada su to radili radnici Toplane? Dakle, drugim riječima, ponašaju se kao pijani milijarderi. I vi, gospodine Gradonačelniče, s takvim ljudima mislite voditi novu Toplanu i grijati građane Karlovca? Ta famozna pravna služba u Toplani nije godinu dana uspjela sklopiti Ugovore sa građanima za isporuku toplinske energije iako ih na to obvezuje nekoliko Zakona Republike Hrvatske.

Usprkos svemu tome, Vi i dalje srljate u propast kao guske u maglu. Navodno čekate od Vlade odgovor za problem Toplane, a gospodine Gradonačelniče, Vi, tj. jedinica lokalne samouprave prema čl. 11 Zakona o proizvodnji, distribuciji i opskrbi toplinskom energijom ste dužni osigurati trajno obavljanje energetske djelatnosti distribucije toplinske energije. Ne mogu vjerovati da Vaši pomoćnici i savjetnici to ne znaju (pa nisu valjda svi kupili ili krivotvorili diplome), zatim navodite da ćete koncesiju za obavljanje djelatnosti distribucije toplinske energije dati novoj Toplani, a zaboravljate da se koncesija može dati tek nakon provedenog javnog natječaja (čl. 13 istog Zakona). Tko Vam garantira da se neće javiti netko tko nudi bolja rješenja od te Vaše nove Toplane?

Možda Vam sve to i prođe, jer to ne bi bila nikakva novost da se izbjegne javni natječaj, ali radite ražanj, a zec je još u šumi. Zaboravili ste da ta Vaša nova Toplana treba dobiti dozvolu od HERA-e (Hrvatska Energetska Regulatorna Agencija) za proizvodnju i distribuciju toplinske energije, a prema čl. 17 Zakona o energiji stoji da se dozvola može izdati pravnoj osobi koja ima u radnom odnosu potreban broj stručno osposobljenih djelatnika za obavljanje djelatnosti, koja raspolaže financijskih sredstvima ili dokaže da ih može pribaviti, a Vaša famozna nova Toplana od toga, nažalost, nema ništa. Zasada jednog zaposlenog (novi direktor), a financijskih sredstava i garancija ni od korova.

Zato gospodine Gradonačelniče, povucite se na vrijeme, možda će netko drugi te probleme moći riješiti kvalitetnije jer vremena do početka sezone grijanja je sve manje (a Vi ste i previše opterećeni novom obvezom u HDZ-u).

Nemojte dozvoliti da dan Isusovog rođenja građani Karlovca dočekaju u hladnim stanovima, jer mogli bi završiti kao Juda. a građani Karlovca Vam to nikad neće oprostiti kao niti dio poštenih i vrijednih radnika Toplane d.o.o.

Ples