KABA

I dalje vruće i sparno!

KARLOVAC – Nastavljaju se visoke temperature i vrućine. Tako će u Hrvatskoj tijekom cijelog dana biti sunčano, a u većini krajeva vrlo vruće i sparno.

Poslijepodne i navečer u Istri, Gorskome kotaru i Lici mjestimice je moguć jači razvoj oblaka uz kratkotrajan pljusak i grmljavinu. Najviša temperatura danas će većinom biti između 32 i 37, a u unutrašnjosti Dalmacije ponegdje do 39°C. Karlovac će se grijati do 37, dok će osjećaj biti čak i do 40 stupnjeva.

Zbog visokih temperatura zraka biometeorološke će prilike posvuda biti nepovoljne uz vrlo veliku opasnost od toplinskog vala. Savjetuje se izbjegavanje duljeg boravka na otvorenom u najtoplijem dijelu dana kao i izbjegavanje većih napora. Potrebno je prilagoditi prehranu, uzimati dovoljno tekućine i nadoknaditi gubitak soli u organizmu zbog znojenja. Obavezna je zaštita od UV zračenja. Za zaštitu se preporučuje nošenje šešira sa širokim obodom, sunčanih naočala i odjeće s dugih rukavima te korištenje zaštitnih krema. Također treba se maksimalno smanjiti boravak na suncu u doba dana između 11 i 16 sati zbog zračenja koje kod djece može izazvati opekline za manje od 10 minuta.

Visoke temperature nastavit će se tijekom tjedna u cijeloj zemlji. Sredinom tjedna Gorski kotar bi trebala osvježiti kiša. U četvrtak bi kiša trebala pasti u središnjem dijelu zemlje, ali osvježenje će, barem prema predviđanjima DHMZ-a, biti jedva osjetno.