Ovoga ljeta dva volonterska eko-kampa

KARLOVAC – Ekološko društvo Pan iz Karlovca najavilo je dasnas organizaciju dvaju međunarodnih volonterskih kampova. Prvi, pod nazivom Eko Pan Overground bit će u Karlovcu od 4. do 15. srpnja, a drugi Eko Pan Underground u Bariloviću i Sćulcu od 22. kolovoza do 2. rujna.

Kako je kazala Ivana Francisković iz Eko Pana, u partnerstvu s Volonterskim centrom iz Zagreba, karlovačkom Turističkom zajednicom i Nacionalnom udrugom za fortifikacije, tijekom prvog kampa uređivat će se okoliš bastiona Svetog Josipa u središtu Karlovca. Očekuje se sudjelovanje 12 stranih volontera koji će raditi zajedno s domaćima.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kamp_0207_1.mp3}

Tijekom trajanja kampa bit će priređena i edukativna radionica o arhitekturi Karlovca te izložba fotografija koje će napraviti sami volonteri. Cilj je potaknuti volonterske projekte u Zvijezdi kojima bi se unijele male ali pozitivne promjene u izgledu toga dijela grada.

Vesna Balta, iz Nacionalne udruge za fortifikacije naglasila je kako je djelovanje udruge vezano uz povijesnu arhitekturu, a bastion Sv. Josipa karlovačke Zvijezde dobro je očuvan i nije devastiran.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/kamp_0207_2.mp3}

Sudjelovanje u eko kampu prihvatila je i Turistička zajednica grada koja projekt ocjenjuje korisnim iz nekoliko razloga. Razvija se ekološka svijest sudionika, promovira se grad jer će u kampu biti osoba iz raznih krajeva svijeta i značajan je jer se odvija u vremenu kada Karlovac slavi svoj 433. rođendan, kazala je Nikolina Lisac iz Turističke zajednice.

Drugi eko kamp koji će biti na području Barilovića i Šćulca okupit će, uz domaće, i dvanaestak stranih volontera. Uključit će se i učenici i nastavnici osnovne škole u Bariloviću uz koju se namjerava osmisliti i urediti park i voćnjak. Također, volonteri će nastaviti graditi “earthship” – pokaznu održivu kuću od starih automobilskih guma na terenu budućeg centra udruge “Planovi zemlje”, najavila je Ivana Francisković.

Projekt su, kao i prošle godine, financijski podržali Grad Karlovac i Karlovačka pivovara.