novci

KARLOVAC – Kako je najavljeno još prije nekoliko mjeseci, Karlovčani priključeni na sustav centralnog grijanja ove će zime, ukoliko grijanja uopće bude, tu uslugu plaćati još više nego do sada.

Posljednju sezonu grijanja obilježilo je, podsjetimo, istovremeno poskupljenje grijanja i prelazak na novi sustav obračuna distribucije toplinske energije, što je građanima donijelo rekordno visoke račune. Građani i udruge su se bunili, bunila se i oporba, pa čak i dio vijećnika vladajućeg HDZ-a, organizirano je i potpisivanje peticije koja je predana gradonačelniku Damiru Jeliću, no odgovor iz gradske uprave bio je jasan – nema povratka na stari način obračuna po kojemu su građani cijele godine plaćali jednake mjesečne račune za grijanje, a nema govora niti o povratku na stare cijene, jer je u suprotnom, kako je naglašeno, upitno hoće li grijanja uopće biti. No, niti lanjsko poskupljenje nije spasilo Toplanu, kojoj je zbog duga prema INA-i u travnju blokiran račun, a budući da je račun od tada u neprekinutoj blokadi, ispunjeni su svi uvjeti za pokretanje stečajnog postupka.

Radnici Toplane već četiri mjeseca nisu primili plaću, a da osigura sljedeću sezonu grijanja, gradska uprava u međuvremenu je osnovala novu tvrtku – Gradsku toplanu d.o.o., i na nju prenijela koncesiju za obavljanje djelatnosti distribucije toplinskom energijom. Dio radnika stare Toplane potpisao je ugovore o radu s novom, Gradskom toplanom, no interesantno je da donošenje odluke o novom pokupljenju grijanja, koja bi trebala biti usvojena na sjednici Gradskog vijeća u četvrtak, 19. srpnja, ne predlaže novoosnovana tvrtka, već stara Toplana.

Kako stoji u obrazloženju, novo poskupljenje iznosilo bi 23,61 posto, a traži se zbog konstantnog povećanja cijena mazuta te nedavnog povećanja cijena struje. Nove cijene grijanja na snagu bi trebale stupiti 1. kolovoza.