Uspješno završen još jedan međunarodni ljetni volonterski eko-kamp

KARLOVAC – Završio je Eko Pan Overground – međunarodni volonterski kamp uređenja okoliša bastiona sv. Josipa. Projekt je nastao u suradnji Ekološkog društva Pan-Karlovac, Nacionalne udruge za fortifikacije, Turističke zajednice grada Karlovca te Volonterskog centra Zagreb, a njime se nastojalo upozoriti građane na važnost očuvanja kulturno-povijesne baštine te pokrenuti rekonstrukciju bastiona sv. Josipa, ali i obnovu karlovačke zvijezde.

Tijekom dvanaest dana koliko je trajao kamp, deset stranih volontera zajedno s članovima Eko Pana te radnicima tvrtki Zelenilo i Čistoća, radilo je na krčenju korova na prostoru bastiona te rušenju stare drvene konstrukcije. Također, obojana je i ograda centra MUZA, gdje su volonteri bili smješteni. Volonteri su stigli iz Austrije, Slovačke, Turske, Kanade, Mađarske i Španjolske, a tijekom boravka u Karlovcu domaćini su im omogućili razgledavanje Karlovačke županije, pa su se svakodnevno kupali na Foginovom kupalištu, obišli Baraćeve špilje, Rastoke i Lipu. U okviru projekta održano je predavanje i radionica na temu bastiona i karlovačke zvijezde. Radionica je održana u Bosanskom magazinu, koji se nalazi na samom prostoru bastiona sv. Josipa. Također, u prostoru Bosanskog magazina postavljena je izložba fotografija čiji su autori volonteri, a prikazan je i dokumentarni film “Karlovačka zvijezda” Anđelka Hundića. Izložba fotografija volontera od srijede će biti postavljena u prostorijama Centra za mlade na Gazi.

Povodom ovog projekta izrađena je i brošura simboličnog naziva “Posljednji karlovački bastion” koja je dostupna na web stranicama Turističke zajednice grada Karlovca, a za nekoliko će dana u tiskanom obliku biti dostupna u TIC-u, Gradskoj knjižnici, Eko Panu, Muzi i ostalim lokacijama gdje će je moći vidjeti veći broj građana.