Gradsko vijeće od Toplane do umjetne oplodnje

KARLOVAC – Današnja sjednica Gradskog vijeća Karlovca otpočela je uobičajenim aktualnim satom uz postavljanje vijećničkih pitanja. A bilo je raznih tema – od prijedloga lokacije za novo Veleučilište i studentski kampus, nezaobilazne stare Toplane ali i o planovima nove tvrtke za usluge grijanja, do umjmetne oplodnje i stanja u Radio Karlovcu. Vijećnici su ponovo mogli vidjeti i famozni kamen kojega je nakon višegodišnjeg čuvanja, gradonačelnik Damir Jelić vratio vijećniku Ivici Banu.

Marija Bodrožić Zorić (SDP), potaknula je u zadnje vrijeme najakualniju temu – grijanje naredne zime a gradonačelnika Jelića zapitala da li se i sam osjeća odgovornim zbog nastalog stanja. Kazala je i kako su dosadašnji sastanci s građanima izazvali brojne reakcije.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vijece_1907_1.mp3}

Prvi čovjek grada kazao je kako se ozbiljno razmatra sve za predstojeću sezonu grijanja te da se djelomice i on smatra odgovornim za trenutačno stanje. Napravit će se stručna analiza rada Toplane od njezinih početaka do danas. Suglasan je sa sugrađanima kako je cijena grijanja za njih veliko opterećenje.

Vijećnika SDP-a Josipa Benčića zanimalo je uz ostalo i što se očekuje od nove tvrtke Gradska toplana. Njezin plan rada ukratko je projicirao dikrektor Inoslav Latković. Rekao je kako će se ona uskoro potpuno ustrojiti, obavit će se javna nabava, remont postrojenja i ugovoriti kupnja goriva. Sada je zaposleno 29 djelatnika, do kraja će ih biti 52.

Josip Žunić (HDZ), uz ostalo smatra kako bi Gažansko poolje bila dobra lokacija za buduće Veleučilište ali i studentski kampus a predlaže i da se zaborave vojarne u šančevima jer su kulturna dobra. Treba misliti na očuvanje povijesne karlovačke jezgre, ustvrdio je.

Nakon desetominutne stanke koju je zatražio Klub vijećnika SDP-a, HNS-a, DSU-a i nezavisnih zbog povrede Poslovnika, nastavilo se radom. Iako nije bila na dnevnom redu, umjetna oplodnja našla se za govornicom Gradskog vijeća. SDP-ova vijećnica Marina Novaković uoči nepredviđene stanke izrazila je čuđenje zbog nedavne izjave Damira Jelića vezane uz umjetnu oplodnju. Pogotovo što je gradonačelnik veliki vjernik.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vijece_1907_2.mp3}

Jelić je nakon stanke, za vrijeme koje je donio famozni kamen, naširoko pojašnjavao ono što je htio kazati, a riječi o Blajbugru i Jasenovcu izvučene su iz konteksta i krivo tumačene, pojasnio je. Dodao je kako razgovaramo o tome kako bolje živjeti, a smisao Zakona na koji se osvrćemo je pitanje živjeti ili ne živjeti.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vijece_1907_3.mp3}

Damir Jelić je ponovio kako začeće smatra početkom života i zapitao tko je taj koji će od šest ili sedam zametnutih stanica odrediti jednu za život a ostale ubiti. Zbog svoje savjesti moram pitati – što je sa tim ostalim začetim životima. Potom je dva puta ponovio kako njih više nema.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/vijece_1907_4.mp3}

Marina Novaković javila se još jednom, ovoga puta s pitanjem o budućnosti Radio Karlovca kojemu je račun blokiran te izrazila čuđenje zašto je po treći puta za novog direktora biran Mladen Muić. Podsjetimo, on je na tu funkciju stupio nakon što je dosadašnji direktor Marijan Stavljenić zbog lažne diplome dobio otkaz.