KABA

Odluka o poskupljenju grijanja usvojena unatoč protivljenju oporbe

KARLOVAC – Unatoč protivljenju vijećnika oporbe, Gradsko vijeće grada Karlovca usvojilo je danas odluku o poskupljenju usluge centralnog grijanja za 23,6 posto. Odluka je usvojena sa 14 glasova ZA i 9 PROTIV, a donošenju je prethodila burna rasprava.

Imedika

SDP-ov Josip Benčić istaknuo je da za ovakvu odluku o poskupljenju ne želi dati svoj glas, jer su materijali koje je direktor Toplane Denis Janžetić pripremio za današnju raspravu, kako je rekao, biser nad biserima. Benčić je naglasio da nisu istinite insinuacije da oporba minira sljedeću sezonu grijanja, te je pojasnio da za odluku o poskupljenju ne može glasati iz više razloga. Prvi i najvažniji je taj da nije jasno hoće li odluku primjenjivati stara ili nova Toplana, te zbog čega je izračun nove cijene grijanja izradila stara Toplana koja ove zime neće obavljati djelatnost proizvodnje i distribucije toplinske energije. Benčić naime tvrdi da je izračun cijene pogrešan i da se ne može primjenjivati u praksi jer je izrađen na temelju podataka o radu stare, umjesto nove Toplane. Slične kritike uputila je i njegova stranačka kolegica Marija Bodrožić Zorić, koja je kazala da za poskupljenje neće glasati jer, prema njenom mišljenju, zahtjev za poskupljenjem može tražiti samo onaj tko može jamčiti da će doista isporučiti grijanje, a obzirom na trenutnu situaciji u Toplani, dodala je, direktor Janžetić to nikako ne može jamčiti građanima. Odluka o novim cijenama trebala je doći na red nakon što se utvrdi tko će i na koji način osigurati iduću sezonu grijanja, te kada se zaključi rad stare Toplane, rekla je vijećnica. SDP-ov Miroslav Delić također je poručio da gradska vlast nema pravo ne poštivati zakone, a istaknuo je i da centralno grijanje ne bi smjelo biti skuplje od grijanja na sve ostale energente.

Da su podaci koji stižu građanima neprecizni i nejasni kazao je i nezavisni vijećnik Vladimir Benko, koji je također glasao protiv odluke o poskupljenju.

Ples