Nastavlja se projekt Zdrava djeca u zdravim obiteljima

KARLOVAC – Medicinska škola Karlovac još se lani priključila projektu „Zdrava djeca u zdravim obiteljima” u kojem sudjeluje šest europskih zemalja. Osim Hrvatske, to su Danska, Norveška, Velika Britanija, Italija i Španjolska.

Riječ je o projektu vrijednom oko milijun i 300 tisuća eura koji se provodi i financira u okviru Europskog programa za zdravstvo, a Karlovačka županija i Medicinska škola za aktivnosti u programu dobili su po 30 tisuća eura. Cilj projekta je smanjivanje broja ljudi s nezdravim životnim navikama u Europi, a posebno poboljšanje općeg zdravlja djece, mladih i obitelji s nezdravim životnim navikama. Lokalnim vlastima ovaj bi projekt trebao pomoći u stvaranju bolje suradnje s organizacijama civilnog društva u socijalno ugroženim područjima, a namjerava se implementirati u regijama s visokim stupnjem imigracije i s manje privilegiranim skupinama ljudi.

U Hrvatskoj su posebno osjetljiv dio populacije djeca i mladi, a posebno su izražena tri problema : alkoholizam, pušenje i droga. Kod djece od 9 do 12 godina Hrvatska je u europskom prosjeku kod prekomjernog opijanja, dok je kod 15-godišnjaka na prvom mjestu, što pokazuje da je nužno poraditi na prevenciji.

Stoga je Medicinska škola već lani počela s edukacijom volontera čiji je zadatak podučavati djecu, mlade i odrasle o štetnosti alkohola, a sada je u planu i novi ciklus edukacije. U prostorijama Medicinske škole Karlovac jučer je tako održan sastanak s novom grupom potencijalnih volontera u zdravstvu – zdravstvenih ambasadora. Prisutne su pozdravile pročelnica upravnog odjela za Europske poslove, regionalnu i međuregionalnu suradnju Karlovačke županije Eva Maria Sobotik-Pavan, te ravnateljica Medicinske škole Karlovac Jasminka Štajcer. Voditeljica treninga za volontere u zdravstvu Nedeljka Mužak održala je uvodno predavanje o samom treningu te o tome što prisutni od njega mogu očekivati, ali i što se očekuje od njih za vrijeme treninga i nakon njega.

Trening za zdravstvenog ambasadora se sastoji od 36 sati teorijske nastave i 8 sati praktične nastave. Treninzi će se održavati u prostorijama Medicinske škole Karlovac svake subote od 8 sati u jutro, a prvi trening bit će 8. rujna ove godine. Zainteresirani se mogu prijaviti na e-mail adresu nina.belancic@gmail.com.