Objavljena lista dužnika, među 5 najdužnijih građana i stanovnica naše županije

HRVATSKA, KARLOVAC – Ministarstvo financija jutros je objavilo listu većih poreznih dužnika, u javnosti već prozvanoj ‘stupom srama’. Tko sve može očekivati da će naći svoje ime na toj listi, pojasnio je ministar financija Slavko Linić.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/duznici_1.mp3}

Ovim kriterijima na današnji datum udovoljava oko 7 tisuća tvrtki, nešto više od 13 tisuća obrtnika te čak 82 tisuća građana. Na popisu je, naime, ukupno oko 100-ak tisuća imena, a među njima se nalaze i brojna koja su poznata javnosti.

Među pravnima osobama listu dužnika predvodi Tempo s gotovo 300 milijuna kuna duga. Na drugom mjestu HRT, na trećem Pan – papirna industrija u stečaju. Na četvrtom mjestu je Industrogradnja, a top 5 najvećih dužnika – pravnih osoba zaključuje Varteks koji je dužan 104 milijuna kuna. Dobra je vijest da, barem među ovim najvećim dužnicima, nema lokalnih tvrtki.

Od dužnih tvrtki s područja Karlovačke županije, kojih je na popisu stotinjak, predvodi ogulinski Madig u stečaju s nešto više od 19 milijuna kuna duga, a slijede ga Dolinar d.o.o. iz Ribnika i Klesarstvo Butorac iz Duge Rese s oko 9 milijuna kuna duga, Flama d.o.o. u likvidaciji koja je dužna nešto manje od 5 milijuna kuna, Stara hiža iz Netretića s nešto više od 4 milijuna kuna duga, Auto Krupa iz Karlovca također s 3,6 milijuna kuna duga prema Poreznoj upravi, te Košarkaški klub Karlovac u likvidaciji čiji je dug 3,4 milijuna kuna. Na listi je i NK Karlovac s milijun kuna duga za neplaćeni porez.

Od obrtnika iz naše županije najveći dug ima jedan obrtnik iz Karlovca koji je Poreznoj upravi dužan 2,6 milijuna kuna. Na listi građana najveći dug iznosi čak 61 milijun kuna, a zanimljivo je da se među 5 najvećih dužnika-fizičkih osoba nalazi i jedna osoba iz Karlovačke županije, točnije iz Kamanja, koja je državi za neplaćeni porez dužna gotovo 16 milijuna kuna.

Država objavom ove liste namjerava naplatiti barem dio od ukupno 51 milijarde kuna duga nastalog u zadnjih dvadeset godina. To bi, nadaju se, trebalo pomoći u borbi s rekordnom nelikvidnošću, a poruka vlasti je jasna – dužni smo to učiniti zbog onih građana i tvrtki koji uredno podmiruju svoje obveze.

Kompletnu listu dužnika možete pronaći na web stranici Porezne uprave – www.porezna-uprava.hr