KABA

Krenula 4. Plovidba Kupom od Karlovca do Siska

KARLOVAC – Šest čamaca s ukupno petnaestak članova posade krenulo je danas iz Karlovca prema Sisku. Početak je to ovogodišnje “Plovidbe niz rijeku Kupu od Karlovca do Siska”, koju već četvrtu godinu za redom organiziraju esperantska društva iz Siska, Karlovca, Petrinje i Velike Gorice. Rijeka Kupa, naime, protječe kroz tri županije koje na taj način i povezuje, pa je motiv za plovidbu bio i dodatno povezivanje kroz zajedničku komunikaciju, a to je esperanto. Manifestacija nosi još jednu poruku. Organizirana je uz predstojeće blagdane – Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, pa će sudionici plovidbe putem obići prigodne lokacije u mjestima i gradovima u kojima se budu zaustavljali. Kako je zamišljeno ovo nesvakidašnje putovanje ispričao nam je Srećko Radulović iz Esperantskog društva Sisak.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plov_2.mp3}

Putnike su sa Struge na Gazi ispratili karlovački gradonačelnik Damir Jelić i zamjenici karlovačkog župana Josip Šafar i Ivan Banjavčić. Radulović je ovu priliku iskoristi kako bi gradonačelniku uručio simboličan poklon – tzv. bućkalo, inače neophodni dio ribarskog pribora. Možda mu ne posluži za lovljenje riba, ali mogao bi za koji kapitalni projekt, našalio se Radulović, pojasnivši da je pred nama godina lokalnih izbora.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plov_3.mp3}

 

Imedika

Da li se ova šala svidjela karlovačkom gradonačelniku teško je reći, no da su esperantisti duhoviti, za njega, kaže, nije novost.
{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plov_4.mp3}

Jedan od sudionika plovidbe je Vedran Matić, koji je ujedno jedini karlovački član posade koji će Kupom ploviti svih predviđenih 130 kilometara, do posljednje dionice u Sisku. Ispričao nam je kako se odlučio na ovu avanturu.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/plov_1.mp3}

Članovi plovidbe na cilj će stići u nedjelju, 5. kolovoza, na sam dan pobjede Hrvatske u Domovinskom ratu.

plovidba_3

plovidba_1


Ples