KABA

Toplana prešla u vlasništvo Karlovačke banke

KARLOVAC – Nekretnine u vlasništvu Toplane vrijedne 20,4 milijuna kuna na jučerašnjoj su dražbi prešle u vlasništvo Karlovačke banke, koja je zbog nenaplaćenih potraživanja prema Toplani pokrenula postupak ovrhe nad ovom gradskom tvrtkom.

– U ovršnom predmetu radi ovrhe na nekretnini po prijedlogu ovrhovoditelja Karlovačke banke d.d. Karlovac, protiv ovršenika Toplana d.o.o. Karlovac, održana je dražba na kojoj su nekretnine u vlasništvu ovršenika Toplane d.o.o. Karlovac prodane ovrhovoditelju za iznos od 20.404.325,00 kn. Karlovačka banka d.d. Karlovac je jedini vjerovnik koji se namiruje u ovom postupku, a ukupna tražbina ovrhovoditelja na jučerašnji dan iznosila je 26.011.737,08 kuna, dok je prodajna cijena iznosila 20.404.324,70 kuna, pa je tražbina ovrhovoditelja i kupca bila veća od prodajne cijene. Slijedom iznijetog, a temeljem odredbe čl.100a Ovršnog zakona, sud je sud oslobodio ovrhovoditelja i kupca dužnosti polaganja kupovnine – ispričala nam je glasnogovornica Općinskog suda u Karlovcu, Irena Šegavić. 

Ovakav tijek događanja u skladu je s ranijim najavama iz gradske uprave. Kako nam je i danas potvrdio karlovački gradonačelnik Damir Jelić, očekuje se da bi postrojenja Toplane sada trebala biti dana na korištenje novoj, Gradskoj toplani, odnosno KABA bi ih putem kreditne linije trebala prodati novoosnovanoj toplinarskoj tvrtki, za koju je jamčiti Grad Karlovac.

{denvideo https://www.trend.com.hr/images/stories/audio/jelic_toplana_1.mp3}

Nakon što je Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) u petak izdala dopuštenje za rad Gradskoj toplani, ovakav rasplet događaja nužni je preduvjet da bi se ostvarila sljedeća sezona grijanja u Karlovcu.

Dobra je vijest da će radijatori Karlovčana priključenih na centralno grijanje, prema svemu sudeći, na jesen ipak biti topli, no preostaje pitanje kako će građani plaćati tu uslugu, koja je, podsjetimo, upravo s današnjim datumom poskupjela za dodatnih 23,6 posto.

 


Ples