Jezerinac: “Treba slijediti savjest jer je ona Božji glas u nama”

VIVODINA – Blagdan sv. Lovre đakona i mučenika, jučer 10. kolovoza, svečano je slavljen u Vivodini, istoimenoj župi nedaleko od Ozlja. Središnju misu predvodo je vojni biskup Juraj Jezerinac s mjesnim župnikom prečasnim Andrijom Markačem, karlovačkim vojnim dekanom te svećenicima Ozaljsko-lipničkog i Karlovačkog dekanata te vojnim kapelanima. Među stotinjak “domaćih” vivodinaca bili su i oni koji godinama žive u Australiji i Americi, te mnogi hodočasnici posebice iz susjedne Republike Slovenije. I ove godine misno slavlje uveličali su predstavnici HV i policije te predstavnici gradskih vlasti Ozlja.

Biskup Jezerinac se u homiliji osvrnuo na mučenika Svetog Lovru posebice na njegovu brigu za siromašne. Citirao je tom prigodom riječi Pape Benedikta XVI: “Lovrina briga za siromašne, velikodušno služenje Crkvi u Rimu, bezuvjetna vjernost papi koja ga je dovela do mučeništva, općenito su poznate činjenice u njegovom životu. Lovro je bio hrabri svjedok vjere u Isusa Krista, postao je glasnikom svetoga i pokazatelj kojim putem valja ići”. Zato od svetaca pa tako i Sv. Lovre možemo naučiti kao na živim primjerima evanđeosko herojstvo, koje je plod duboke čovjekove povezanosti sa Isusom Kristom, kazao je biskup Jezerinac.

Podsjećajući na jednu poslanicu iz prvih kršćanskih vremena koja se zove “Poslanica Diognetu” biskup Jezerinac je naveo: “Kršćani se ne razlikuju od ostalih ljudi, ni područjem gdje stanuju, ni jezikom, ni načinom života. Ne žive u svojim vlastitim gradovima, ne služe se nekim posebnim jezikom, prihvaćaju svagdje domaće običaje u odijevanju, hrani i uopće u životu. Žene se kao i ostali i rađaju djecu. Kršćani ne odbacuju začetu nerođenu djecu”.

Potom se pred sudionicima misnog slavlja u Vivodini zapitao kakva bi danas bila Hrvatska kad bi današnji kršćani bili takvi. Svi koji čine takve zločine, neće se moći opravdati pred Bogom – Isusom Kristom, našim sucem. Neće se moći pozivati na odluku Hrvatskog Sabora koji je, nažalost, donio takvu žalosnu odluku. Veći od Sabora je Bog koji će suditi čovjeku po njegovim djelima. Uostalom, savjest je ta koju treba slijediti jer je ona Božji glas u nama. Kada je u pitanju istina, ona nije roba kojom se može trgovati. Zbog toga je bilo Sv. Lovri lakše prihvatiti patnju i smrt nego izdati svoju savjest, iznevjeriti obećanje dano Kristu i Crkvu, zaključio je propovijed biskup Juraj Jezerinac.

Sutra, u nedjelju 12. kolovoza, prvu po blagdanu župnog patrona, u Vivodini je vanjsko proštenje Lovrenčeva. Svečanu misu u 11 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško. Tom prigodom podijelit će mladim vivodincima i vivodinkama sakrament Svete portvrde.