iseljeni_2008_1

VIVODINA – Vivodinu, malo mjesto uz hrvatsko-slovensku granicu svake godine, uz blagdan Svetog Lovre, posjete brojni iseljeni vivodinci i to oni koji godinama žive u Kanadi, Australiji i Americi. Podaci kazuju kako je u Vivodini danas nešto više od 800 duša, dok ih je i više nego dvostruko u iseljeništvu.

U subotu je u Vivodini priređeno tradicionalno druženje iseljenih i domaćih žitelja. U župnoj crkvi koja nosi ime zaštitnika Svetog Lovre služena je misa koju je predvodio domaći župnik prečasni Andrija Markač, a potom je kod Vatrogasnog doma priređen zabavni program. Pjevalo se i plesalo, uživalo uz znana vivodinska vina te odojak i janjetinu, dugo u noć.

Među gostima bili su i članovi Hrvatskog društva “Sveti Lovro – Vivodina” koje djeluje u Kanadi. S predsjednikom Zdravkom Borkovićem i tajnikom Ivanom Sajkom razgovarali smo o društvu kojega vode.

iseljeni_2008_2
Čelnici HD “Sv. Lovro – Vivodina”: Ivan Sajko (tajnik), Zvonko Kapušin (dopredsjednik), Zdravko Borković (predsjednik) i Branko Mikan (blagajnik)
 

Doznajemo da je Hrvatsko društvo “Sveti Lovro – Vivodina” osnovano prije više od 40 godina a najintenzivnije radi zadnjih 30 ljeta. Osnovna zadaća članova društva je organiziranje prikupljanja novca za obnovu i uređenje crkve u Vivodini i njezinih šest kapela kroz sve ove godine, pojašnjava predsjednik Zdravko Borković. Sav prihod koji je prikupljen proteklih godina šaljemo u domovinu za obnovu župne crkve i kapela, naglašava Borković.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/borkovic_1.mp3}

Hrvatsko društvo Sveti Lovro – Vivodina djeluje širom Kanade ali najviše u gradovima u kojima žive vivodinci. Nemaju točne podatke o broju članova jer jednostavno nemaju članskih iskaznica, dodaje tajnik društva Ivan Sajko i upućuje kako su svi vivodinci ujedno i članovi ovog hrvatskog društva.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sajko_1.mp3}

Još jednom, ali uvijek sa žaljenjem, konstatiraju da je više vivodinaca u Kanadi nego u selima iz kojih su otišli u svijet. Tako je i Zdravko Borković iz Lovića Gornjeg broj 7 otišao u Kanadu. Zna i točan datum – 20. prosinca 1984. Iako je u tuđini, ipak je svih ovih godina među svojima i ponavlja kako se u Kanadi najviše zalaže za pomoć Vivodini.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/borkovic_2.mp3}

Zdravko Borković će dodati da iako žive daleko od Hrvatske iseljeni vivodinci nikada nisu zaboravili rodni kraj. Uvijek kad prilike dozvole vraćaju se u Hrvatsku. To čini i Ivan Sajko koji je u dalekoj Kanadi zaslužio i mirovinu. Zato ima prilike biti dulje od ostalih u domovini.

{denvideo http://www.trend.com.hr/images/stories/audio/sajko_2.mp3}

Odgojeni u jakoj katoličkoj vjeri, naši sugovornici ponavljaju kako ih je u tuđini održala Crkva i vjera u nju. U inozemstvu su dočekali i slobodnu i neovisnu Hrvatsku pa joj se sada i odužuju. Ponovo hvale župnika Andriju Markača koji je prvi puta 1995. godine posjetio iseljene vivodince u Kanadi. Iako je k njima dolazio još dva puta, nakon prvog posjeta udareni su temelji pomoći župi Svetog Lovre u Vivodini, zaključju naši sugovornici Borković i Sajko i poručuju kako će ona trajati dok bude trajalo i Hrvatsko društvo “Sveti Lovro – Vivodina” u Kanadi.

{rokbox album=|myalbum|}images/stories/vijesti/iseljenici/*{/rokbox}