KABA

Ambrozija i dalje u cvatu, poljoprivredni redari u akciji

KARLOVAC – Iz gradske uprave javljaju da je u tijeku obilazak poljoprivrednog redara područjem Karlovca. Vlasnicima zemljišta poručuju da obiđu svoje zemljište i urede ga. Ukoliko se radi o poljoprivrednom zemljištu dužni ste ga, naime, održavati sposobnim za poljoprivrednu proizvodnju. Pod tim se naročito misli na sprječavanje njegove zakorovljenosti i obrastanje višegodišnjim raslinjem.

Imedika

Ukoliko tijekom obilaska poljoprivredni redar uoči zapuštene površine, postupit će prema odredbama Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina na području Karlovca. Propisane kazne za zapušteno poljoprivredno zemljište kreću se od 500 do 5.000 kn, a za poljoprivredno zemljište obraslo ambrozijom fizička osoba može biti kažnjena s novčanom kaznom od 6.000 do 10.000 kn, dok su za pravne osobe novčane kazne još i veće.

Iako se ovo upozorenje odnosi na sve vrste korova, posebno je istaknuto upozorenje koje se tiče visoko alergogene biljke ambrozije. Naime, na karlovačkom području i dalje se nastavlja razdoblje visokih koncentracija peludi ambrozije u zraku. Pelud je utvrđena u zraku tijekom dana od 10 do 18 sati kada su temperature zraka više, a prema najnovijoj peludnoj prognozi sve alergične osobe i dalje će imati tegobe uzrokovane visokim koncentracijama peludi ove opasne biljke.

Ples